Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Η Αγία Ελένη η Παρθενομάρτυς από τη Σινώπη

Μαρτύρησε τον 18ο αιώνα.Καταγόταν από την ωραία πόλη του Πόντου Σινώπη και ήταν κόρη της ευσεβούς οικογενείας Μπεκιάρη.Ήταν 15 ετών ωραιότατη στο σώμα,η δε αγνότητα της έδινε ιδιαίτερη χάρη στο πρόσωπο της.Διακρινόταν για την υπακοή στους γονείς της και τον θερμό έρωτα της ψυχής της προς τον νυμφίο Χριστό.Μια μέρα λοιπόν,η μητέρα της την έστειλε ν'αγοράσει νήματα για το κέντημα,από το κατάστημα του Κρύωνα.Στο δρόμο υπήρχε το σπίτι του Ουκούζογλου πασά,διοικητού της Σινώπης. Την ώρα που περνούσε η Ελένη,ο πασάς την είδε απ'το παράθυρο.Η ωραιότητα της τράβηξε την ακόλαστη ψυχή του και σκέφθηκε να τη μολύνει.
Διέταξε τότε και την έφεραν μπροστά του.Αφού έμαθε ποια ήταν,προσπάθησε πολλές φορές να τη βιάσει,αλλά χωρίς αποτέλεσμα.Διότι ένα αόρατο τείχος προστάτευε την Ελένη, που συνεχώς προσευχόταν.
Ο πασάς,αντί να δει το θαύμα, σκλήρυνε περισσότερο ή ψυχή του και επειδή δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τον σκοπό του, τη βασάνισε σκληρά και τελικά την αποκεφάλισε.Το Ιερό της λείψανο το έριξαν στη θάλασσα,αλλά με θαυματουργικό τρόπο βρέθηκε από Έλληνες ναυτικούς,που το μετέφεραν στη Σινώπη.Το 1924,η κάρα της Αγίας, μεταφέρθηκε στον Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρας Μαρίνης,Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης.