Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Ο Άγιος Χρυσόγονος

Καταγγέλθηκε σαν θερμός κήρυκας του ονόματος του Χριστού,συνελήφθη με διαταγή του Διοκλητιανού και φυλακίστηκε στη Ρώμη.Από τη φυλακή στήριζε και καθοδηγούσε πολλούς πιστούς.Αργότερα ο Διοκλητιανός του έταξε τιμές και αξιώματα,διότι ο Χρυσόγονος ήταν ανώτερης παιδείας και από ευγενική καταγωγή.Αυτός όμως παρέμεινε στην ομολογία της χριστιανικής πίστης.Εξοργισμένος ο Διοκλητιανός διέταξε και τον έσφαξαν με τσεκούρι. Το δε λείψανο του το έριξαν στη θάλασσα,όπου το βρήκε κάποιος Ιερέας Ζωίλος,ο όποιος αφού το παράλαβε κρυφά το έθαψε με ευλάβεια μέσα στο σπίτι του.

Ο Άγιος Θεόδωρος πού μαρτύρησε στην Αντιόχεια
Μαρτύρησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη (361) και έπαρχου Σαλουστίου.Ο Θεόδωρος λοιπόν,κατά την μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Βαβύλα επισκόπου Αντιοχείας,από το προάστιο Δάφνη στην Αντιόχεια,έψαλλε τον ύμνο του Δαβίδ και τόνιζε ιδιαίτερα το "αισχυνθήτωσαν πάντες οι προσκυνούντες τοις γλυπτοίς". Συνελήφθη γι'αυτό και μαστιγώθηκε με μαστίγια από νεύρα βοδιών, έσκισαν τις πλευρές του και στη συνέχεια τον άφησαν να φύγει.Αλλά καταγγέλθηκε και πάλι,ότι εξακολουθούσε να κοροϊδεύει τα είδωλα,συνελήφθη για δεύτερη φορά και αποκεφαλίστηκε.

Ο Όσιος Μάλχος
Απεβίωσε ειρηνικά.Ο Όσιος Καρίων
Απεβίωσε ειρηνικά.Ο Άγιος Ερμογένης επίσκοπος Ακραγαντίνων

Απεβίωσε ειρηνικά.


Οι Άγιοι Φιλούμενος και Χριστόφορος
Μαρτύρησαν δια ξίφους.Ο Άγιος Ευγένιος
Μαρτύρησε,αφού τον έκτισαν ζωντανό,μέσα στην τρύπα ενός τείχους.Οι Άγιοι Προκόπιος και Χριστόφορος
Μαρτύρησαν δια ξίφους (το 274 μ.Χ.).Ο Άγιος Αλέξανδρος
Μαρτύρησε στην Κόρινθο (το 360 μ.Χ.).Ο Όσιος ΓρηγόριοςΑυτός ήταν από τα μέρη της Ανατολής και ήλθε και ασκήτευσε στη Χρυσή Πέτρα.


Ο Όσιος Μάρκος ο ΤριγλινόςΜάλλον ήταν από την Τρίγλια της Βυθινίας και ασκήτευε σε μια από τις εκεί τέσσερις μεγάλες Μονές.