Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Αγίες 40 Παρθένες και Ασκήτριες

Αδαμαντίνη,Καλλιρρόη,Χαρίκλεια,Πηνελόπη,Κλειώ,Θάλεια,
Μαριάνθη,Ευτέρπη,Τερψιχόρη,Ουρανία,Κλεονίκη,Σαπφώ,Ερατώ,Πολύμνια, Δωδώνη,Αθηνά,Τρωάδα,Κλεοπάτρα,Κοραλία,Καλλίστη,Θεονόη,Θεανώ,Ασπασία,Πολυνίκη,Διόνη, Θεοφάνη,Ερασμία,Ερμηνεία,Αφροδίτη,Μαργαρίτα,Αντιγόνη,Πανδώρα,Χάιδω,Λάμπρω,Μόσχω, Αρηβοΐα,Θεονύμφη,Ακριβή,Μελπομένη,Ελπινίκη και Αμμούν ο διδάσκαλος αυτών.
Ο Αμμούν ή Άμμων ήταν Διάκονος στην Αδριανούπολη της Θράκης και διδάσκαλος 40 ασκητριών παρθένων. Αυτόν λοιπόν,ο ηγεμόνας της Αδριανούπολης Βάβδος,επειδή δεν δεχόταν να θυσιάσει στα είδωλα,παρέπεμψε μαζί με τις 40 μαθήτριες του στον Λικίνιο τον άρχοντα της Θράκης.
Αυτός,αφού τις βασάνισε σκληρά,τις μεν πρώτες δέκα έκαψε ζωντανές, τις δε επόμενες οκτώ αποκεφάλισε,τις επόμενες δέκα σκότωσε με ξίφος,αφού τις χτύπησε στο στόμα και την καρδιά και τις υπόλοιπες δώδεκα θανάτωσε με μαχαίρια και πυρακτωμένα σίδερα στο στόμα.Τον δε Αμμούν θανάτωσε,αφού του έβαλε πυρακτωμένη καλύπτρα στο κεφάλι(άλλοι αναφέρουν ότι,κατόπιν τον αποκεφάλισε).Όσον άφορα δε τα ονόματα των 40 Αγίων Παρθένων,τα παραθέτουμε με επιφύλαξη,διότι ορισμένα απ'αυτά π.χ.Χάιδω,Λάμπρω κ.λ.π.ανήκουν σε ονομασίες μεταγενεστέρων αιώνων (16ου-18ου) και όχι σ'αυτές των πρώτων αιώνων μ.Χ. που μαρτύρησαν οι Αγίες.