Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009
Ο Άγιος Μάξιμος ο Καπιτουλάριος
Ήταν δεσμοφύλακας κάποιας φυλακής της Ρώμης,πίστεψε στον Χριστό δια των Άγιων Βαλεριανού και Κικιλίας,ομολόγησε την πίστη του και υπέστη μαρτυρικό θάνατο αικισθείς τελειούται).
Οι Άγιοι Μάρκος,Στέφανος και Μάρκος
Μαρτύρησαν στα χρόνια του βασιλιά Διοκλητιανού και ηγεμόνα Μάγου το έτος 290 μ.Χ. Κατάγονταν από την Αντιόχεια της Πισιδίας και επειδή ομολόγησαν τον Χριστό σαν αληθινό Θεό,αποκεφαλίστηκαν.
Ο Άγιος Προκόπιος ο Παλαιστίνιος
Υπήρξε ασκητής διάσημος,αλλά και πολυμαθής θεολόγος και φιλόσοφος.Εγκαταστάθηκε στη Σκυθόπολη της Παλαιστίνης και επιτελούσε τα καθήκοντα του αναγνώστη και κήρυκα. Καταγγέλθηκε όμως ότι είλκυε πλήθη ειδωλολατρών στη Χριστιανική θρησκεία,συνελήφθη και οδηγήθηκε δέσμιος στην Καισαρεία της Παλαιστίνης.Εκεί προσπάθησαν να τον πείσουν ότι η αλήθεια βρίσκεται στο Πολυθεϊκό θρήσκευμα.Εκείνος,ανατρέποντας τα επιχειρήματα των αντιπάλων του,παρέθεσε μεταξύ άλλων και την Ομηρική φράση:"Ουκ αγαθόν πολυκοιρανίη,εις κοίρανος έστω".Επιμένοντας έτσι στην αληθινή πίστη του, καταδικάστηκε σε θάνατο δια ξίφους.
Ο Άγιος Μένιγνος ο κναφέας
Μαρτύρησε στα χρόνια του βασιλιά Δεκίου (251) και γεννήθηκε στην πόλη Πάριο της Κολωνίας στον Ελλήσποντο,μεταξύ Κυζίκου και Λαμψάκου.Όταν σηκώθηκε ο διωγμός,
ο Μένιγνος,αψηφώντας τις σκληρές τιμωρίες, ομολόγησε στη μέση της αγοράς τον Ιησού και προέτρεψε τους χριστιανούς να σταθούν ισχυροί απέναντι των ασεβών αυτοκρατορικών διαταγμάτων και να μείνουν ασάλευτοι στη χριστιανική πίστη.Συνελήφθη και επειδή δεν θέλησε να προσκυνήσει τα είδωλα, οδηγήθηκε στον τόπο του αποκεφαλισμού.Όταν το πληροφορήθηκε η σύζυγός του έτρεξε κοντά του και τον παρακολουθούσε κλαίγοντας. Εκείνος,παρηγορώντας την,της έλεγε ότι ο θάνατός του θα εξασφάλιζε την παντοτινή τους ένωση.Διότι,μόνο όσοι μένουν με τον Θεό ενωμένοι,δεν είναι δυνατό να χωριστούν ποτέ.Μετά από λίγο το κεφάλι του έπεφτε και τάφηκε εκεί στον τόπο του μαρτυρίου του.
Ο Όσιος Αββάς
Αυτός προηγουμένως ήταν Αγαρηνός και πίστεψε στον Χριστό μέσω ενός μονάχου,για να γίνει στη συνέχεια και ο ίδιος μοναχός.Με τη συνοδεία του μοναχού λοιπόν,που τον έκανε χριστιανό,πήγε στον μεγάλο ασκητή Ευσέβεια (15 Φεβρουαρίου),που ασκήτευε πάνω σ' ένα βουνό κοντά στο χωριό Ασιχά και έμεινε κοντά του.Μετά τον θάνατο του Ευσεβείου,ο Αββάς τον διαδέχτηκε στην επιστασία της δημιουργηθείσας Μονής και υπήρξε τύπος αυστηρού ασκητή στους υφισταμένους του.Έζησε με μεγάλη σκληραγωγία,πολλή εγκράτεια και απεβίωσε ειρηνικά.
Ο Όσιος Κάλλιστος ο Β',Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Ανέβηκε στον πατριαρχικό θρόνο το έτος 1397.Διακρίθηκε για τη ζωντανή ευσέβεια και φιλανθρωπία του.Άφησε όμως την πατριαρχεία,επειδή τα χρόνια εκείνα ήταν πολύ ταραγμένα και αποσύρθηκε σε Μονή,όπου και ασκητεύοντας απεβίωσε.
Οι Άγιοι Χριστόφορος και Ευφημία
Μαρτύρησαν δια ξίφους.(Μάλλον οι ίδιοι με αυτούς της 19ης Νοεμβρίου).
Οι Άγιοι Θαλαλαίος και Άνθιμος
Μαρτύρησαν δια ξίφους.(Μάλλον οι ίδιοι με αυτούς της 19ης Νοεμβρίου).
Ο Άγιος Θαδδαίος
"Εν τροχώ δεθείς και κατά πρανούς αφεθείς τελειούται".
Ο Άγιος Αγαπίων (ο Ρωμαίος)
Επειδή ομολόγησε τον Χριστό,τον έριξαν για τροφή στα άγρια θηρία. Θαυματουργικά όμως βγήκε αβλαβής και απεβίωσε ειρηνικά.
Ο Άγιος Αγάπιος
Μαρτύρησε δια ξίφους.(Στον Παρισινό Κώδικα 1578 σημειώνεται,ότι ήταν από την Καππαδοκία).
Ο Άγιος Σισίνιος ο Ιερομάρτυρας
Μαρτύρησε δια ξίφους
Ο Άγιος Κλήμης ο Θαυματουργός επίσκοπος Αχρίδας της Βουλγαρίας
Καταγόταν από τη Βουλγαρία και έζησε στα χρόνια του βασιλιά Μιχαήλ (842-867),γιου του βασιλιά Θεοφίλου του εικονομάχου.Από μικρός είχε τη μοναχική κλίση και έτσι κατέφυγε σε μοναστήρι,όπου ασκήτευε στην πνευματική ζωή και μελετούσε συστηματικά την Αγία Γραφή.Για τις ευαγγελικές του αρετές χειροτονήθηκε από τον Ιερό Μεθόδιο επίσκοπος Βουλγαρίας,που μέχρι το τέλος της ζωής του αποστολικά ποίμανε.Απεβίωσε ειρηνικά.Το δε ιερό λείψανο του,κατατέθηκε στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα,που ο ίδιος έκτισε,στην Αχρίδα της Βουλγαρίας.
Ο Όσιος Γερμανός Ιδρυτής Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης
Έζησε το 880.Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τον Βίο του Αγίου.