Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ο Όσιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης




Απεβίωσε ειρηνικά.







Ο Άγιος Ιωάννης ο Ιερομάρτυρας,"ο εν Περσίδι"

Σε πολλά Μηνολόγια ο Ιωάννης αυτός αναφέρεται ότι καταγόταν από την πόλη της Δαμασκού και μαρτύρησε στην Περσία.(Ίσως όμως να είναι το ίδιο πρόσωπο μ'αυτό της 10ης Απριλίου και της 1ης Νοεμβρίου).


Οι Άγιοι Έξι Μάρτυρες


Άγνωστο που και πότε μαρτύρησαν.Σύμφωνα με την παράδοση,όταν τους καταδίωκαν,άνοιξε μια πέτρα και μπήκαν στο εσωτερικό της.



Ο Άγιος Ουρβανός επίσκοπος Μακεδονίας



Απεβίωσε ειρηνικά.(Ίσως είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Άγιο Ρωμανό της 28ης Νοεμβρίου).






Ο Άγιος Διονύσιος
Ο Άγιος Διονύσιος, ήταν επίσκοπος Κορίνθου και έζησε το δεύτερο αιώνα μ.Χ. στην εποχή του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου.Κατά τον Μελέτιον ο Διονύσιος αυτός,ήταν άνδρας λόγιος,πολυμαθής και θεοσεβής.Μεριμνούσε όχι μόνο για το ποίμνιό του, αλλά και για τις άλλες εκκλησίες με τις οποίες επικοινωνούσε με επιστολές.Αυτή την επικοινωνία ο ιστορικός Ευσέβιος τη χαρακτηρίζει ως θεία διδασκαλία.




Ο Όσιος Παγκόσμιος



Απεβίωσε ειρηνικά.







Ο Όσιος Πιτυρούν
Έκανε μαθητής του Μεγάλου Αντωνίου και πήρε από τις αρετές και τα χαρίσματα εκείνου,η δε εγκράτεια του εικονίζεται κατά τον αυστηρότατο ασκητισμό.Πολλές φορές έμεινε νηστικός εντελώς, χωρίς καθόλου να ζημιωθεί η υγεία του ή να ελαττωθεί η πνευματική αντοχή του και η προθυμία του.Συχνά έλεγαν οι μοναχοί για οράματα,που εμφανίζονταν σ'αυτούς οι δαίμονες.Εκείνος τότε έλεγε:"εγώ φοβάμαι περισσότερα τα δαιμόνια,πού φωλιάζουν την υπερηφάνεια,τη φιλαργυρία,τη φιληδονία και άλλα παρόμοια πάθη.Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα δαιμόνια και πρέπει μεγάλη προσοχή προς αυτά".Ο όσιος Πιτυρούν απεβίωσε ειρηνικά.

Ο Άγιος Ουαλερινός (ή Ουαλεριανός)



Μαρτύρησε δια ξίφους.






Ο Άγιος Φαιδρός


Θανατώθηκε μαρτυρικά,αφού έχυσαν επάνω του καυτή ρητίνη.








Ο Όσιος Μάρκος
Η μνήμη του αναφέρεται στον Συναξαριστή Delehaye με σύντομο υπόμνημα.Αυτός εγκατέλειψε γυναίκα,παιδιά και συγγενείς και έγινε μοναχός.Γύριζε την έρημο,τις πόλεις και τα χωριά,για να καταλήξει στην Αίγυπτο,όπου βρέθηκε νεκρός σε κάποιο ναό,φέροντας επάνω του βαρεία σίδερα. Όταν το είδε αυτό ο κόσμος,θαύμασε για την ασκητικότητά του.Έτσι κατασκεύασαν ξύλινη θήκη,όπου έβαλαν μέσα το σώμα του,μαζί με τα σίδερα πού έφερε όταν ζούσε.



Ο Όσιος Νεκτάριος "επίσκοπος εν τω Σπηλαίω" (Ρώσος)


Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον Βίο του Οσίου.