Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Ο Όσιος Σισίνιος ο Ομολογητής

Διέπρεψε κατά τον διωγμό εναντίον των χριστιανών,όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός (300 μ.Χ.).Ο όσιος Σισίνιος καταγόταν από την Κύζικο και κήρυττε με θάρρος και τόλμη τη χριστιανική αλήθεια.Για το έργο του αυτό,υπέστη πολλές φυλακίσεις και ανελέητους δαρμούς.Όταν αυτοκράτορας έγινε ο Μεγάλος Κωνσταντίνος,
ο όσιος Σισίνιος αφέθηκε ελεύθερος και εξακολούθησε τον ευσεβή και θεάρεστο αγώνα του.Αλλά όταν ξέσπασε η αίρεση του Αρείου,συμμετείχε στην πάλη υπέρμαχος του ορθοδόξου δόγματος.Και έτσι γενναία αγωνιζόμενος ο Όσιος Σισίνιος,τελείωσε την ολόψυχα αφιερωμένη στο Χριστό ζωή του.


Ο Όσιος Ισχυρίων ο Επίσκοπος




Ίσως ήταν επίσκοπος Ταρσού.Απεβίωσε ειρηνικά.







Ο Άγιος Ελένος επίσκοπος Ταρσού


Απεβίωσε ειρηνικά.









Ο Άγιος Διονύσιος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης

Στους Συναξαριστές αγνοείται η μνήμη του.Πρόκειται για τον Διονύσιο Α’ τον Πελοποννήσιο, που από επίσκοπος Φιλιππούπολης,εκλέχτηκε οικουμενικός Πατριάρχης (α’ το 1467-1472 και β’ το 1489-1491).
Μετά την παραίτηση του από τον θρόνο, έζησε στη Μονή Εικοσιφοινίσσης στη Δράμα,όπου και πέθανε ειρηνικά.




Η Αγία Μερόπη (ή Μυρώπη)


Είναι το ίδιο πρόσωπο μ'αυτό της 2ας Δεκεμβρίου,όπου και το σχετικό υπόμνημα. Άγνωστο γιατί εδώ επαναλαμβάνεται.Κάποια Συναξαριακή πηγή αναφέρει:"Σύναξις αυτής εν τη Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης τη ούση προς θάλασσαν".




Ο Άγιος Deiniol (Ουαλός)

Λεπτομέρειες για τη ζωή αυτού του αγίου της ορθοδοξίας,μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο "Οι Άγιοι των Βρετανικών Νήσων",του Χριστόφορου Κων.Κομμοδάτου,επισκόπου Τελμησσού,Αθήναι 1985.