Ο Άγιος Δάσιος έζησε γύρω στα τέλη του 3ου μ.Χ.αι.και έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου στην πόλη Δορύστολος η οποία ήταν χτισμένη κοντά στον Ίστρο (Δούναβη) ποταμό.Ο Δάσιος άνηκε στις στρατιωτικές τάξεις,τον διακατείχε δε μεγάλη πίστη προς τον Χριστό.Γι'αυτόν τον λόγο τον κατήγγειλαν στον διοικητή του.Αυτός προσπάθησε να τον δελεάσει με υποσχέσεις και αφού είδε ότι δεν το κατάφερε τον απείλησε με βασανισμούς.Ο Άγιος όμως παρέμεινε πιστός στον Κύριο.Έτσι ο διοικητής του,διέταξε τον βασανισμό του και τέλος τον αποκεφαλισμό του.
Οι Άγιοι Νιρσάς και Ιωσήφ
Σήμερα η εκκλησία μας τιμά και τους Αγίους Νιρσά και Ιωσήφ.Ο Άγιος Νιρσάς ήτανε επίσκοπος και ηλικίας 80 ετών.Ο δε Άγιος Ιωσήφ ήταν μαθητής του Νιρσά και επίσης επίσκοπος.Ήταν δε κι αυτός 89 ετών.Ήταν και οι δύο ηγέτες μικρών χριστιανικών ποιμνίων,και άγρυπνοι πνευματικοί τους πατέρες.Δίδασκαν με παραδείγματα,όχι μόνο την κατά τον Χριστόν ζωή,αλλά και το υπέρ του Χριστού μαρτύριο.Κατά τους διωγμούς των χριστιανών στα χρόνια του Σαπώρ του Β' προστέθηκαν στις ένδοξες φάλαγγες των μαρτύρων και τιμήθηκαν έτσι με το άφθαρτο στέφανο του μαρτυρίου.
Οι Άγιοι Ισαάκιος,Ιωάννης,Σαβώριος,Ωνάμ,Παππίας & (άλλος) Ισαάκιος
Οι τρεις πρώτοι μαρτύρησαν δια λιθοβολισμού (το 343 μ.Χ.),μαζί με τον ασκητή Ωνάμ, από τον βασιλιά των Περσών.Οι δε επόμενοι δύο με αποκεφαλισμό.Στον Παρισινό Κώδικα 1578 και 1624 λέγονται επίσκοποι.
Ο Όσιος Ιωάννης
Ήταν ασκητής στο όρος της Νιτρίας.Με οσιότητα βίου αφού έζησε,απεβίωσε ειρηνικά.Τα περί της ζωής του,που αναφέρονται στο Λαυσαϊκό,ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Οι Άγιοι Γεϊδαζέτ (ή Γαϊσαδέτ ή Βοηθαζάτ) ο ευνούχος,Σασάνης (ή Σωσάννης),Νοηλμάρης και Ζαρουαντίνης
Οι μάρτυρες αυτοί,επειδή δεν θυσίασαν στον Θεό Ήλιο των Περσών,θανατώθηκαν όλοι δια λογχισμού.
Οι Αγίες παρθένες Θέκλα, Βαουθά,Δενάχις (ή Δινάχ),Τεντούς,Μάμα,Μαλοχία,Άννα,Νάνα, Άστη και Μαλάχ
Αυτές ήταν ασκήτριες χριστιανές γυναίκες από την Περσία.Διατάχθηκαν από τον βασιλιά των Περσών να προσκυνήσουν τη φωτιά και επειδή δεν δέχτηκαν,τεμαχίστηκαν όλες με τα ξίφη των στρατιωτών.
Οι Άγιοι Ευστάθιος,Θεσπέσιος και Ανατόλιος
Υπήρξαν στα χρόνια του βασιλιά Μαξιμιανού το έτος 300 μ.Χ.Αυτοί ήταν αδέλφια μεταξύ τους και πατρίδα είχαν τη Γάγγρα της Μ.Ασίας.Οι γονείς τους ήταν ειδωλολάτρες και ονομάζονταν Φιλόθεος και Ευσεβία.Από τους τρεις,ο μεν Ευστάθιος ασχολείτο με το γράμματα,οι δε δύο άλλοι αδελφοί με το επάγγελμα του πατέρα τους (πώληση φορεμάτων). Στη χριστιανική πίστη τους έφερε ο πρεσβύτερος Αντιοχείας Λουκιανός,αφού είχε συναντήσει τον Φιλόθεο και τον Ανατόλιο σ'ένα ταξίδι στην Ανατολή.Τους κατήχησε και όταν έφτασαν στη Νικομήδεια βαπτίστηκαν από τον επίσκοπο Νικομήδειας Άνθιμο,ο όποιος τον μεν Φιλόθεο χειροτόνησε πρεσβύτερο,το δε Ευστάθιο διάκονο.Μετά τον θάνατο των γονέων τους,καταγγέλθηκαν στον Μαξιμιανό και αφού υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια, τελικά αποκεφαλίστηκαν.
Ο Άγιος Βάσσος και οι μαζί μ' αυτόν μαρτυρήσαντες 42 Μάρτυρες στην Ηράκλεια της Θράκης
Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τον Βίο των Μαρτύρων.
Ο Άγιος Edmund (Βρετανός)
Λεπτομέρειες για τη ζωή αυτού του αγίου της ορθοδοξίας,μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο "Οι Άγιοι των Βρετανικών Νήσων",του Χριστόφορου Κων.Κομμοδάτου,επισκόπου Τελμησσού,Αθήναι 1985.