Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Πανηγυρικά εορτάστηκε η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Μοναστήρι της Παναγίας Κατακεκρυμένης Άργους

ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Πανηγυρικά εορτάστηκε η θεομητορική εορτή των εσοδίων της Παναγίας το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγίας της κατακεκρυμενης στο Άργος όπου τιμάται όλως ιδιαιτέρως η εορτή των εισοδιων τς Θεοτόκου .Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κκ. Καλλίνικος παρουσία πολλών ιερέων κυρίως από την περιοχή του Άργους .Χαρακτηριστικό της εορτής το πλήθος κόσμου που έρχεται από την παραμονή της εορτής να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.Το πανέμορφο αυτό μοναστήρι που βρίσκεται κάτω από το κάστρο Λάρισα του Άργους είναι ένα από τα ομορφότερα προσκυνήματα της περιοχής του Άργους αλλά και ολόκληρης της Αργολίδας.Ανήμερα της εορτής χοροστάτησε στην θεία λειτουργία ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κκ. Καλλίνικος ενώ ακολούθως το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετά από τον εσπερινό γίνεται λιτάνευση της ιερής εικόνας καθώς και των ιερών λειψάνων πέριξ του μοναστηριού ενώ στο τέλος ακολουθεί το μνημόσυνο των κεκοιμημενων κτητόρων και μοναχών της μονής.Μεταξύ αλλων παρών και ο βουλευτήςΑργολίδας της ΝΔ Γ. Ανδριανός

Παναγία η Κατακεκρυμένη

Αποτελεί οπωσδήποτε βασική παράλειψη για τον κάθε επισκέπτη του Άργους, αν δεν ανέβει να προσκυνήσει στο ιερό προσκύνημα της. Παναγίας της Κατακεκρυμένης. Είναι άλλωστε τόσο κοντά στην πόλι του Άργους και τόσο ωραίος ο δρόμος, ώστε σε πέντε-δέκα λεπτά, βρίσκεσαι στο ιερό αυτό προσκύνημα. Πολλά έχετε να δείτε και να θαυμάσετε από έναν τέτοιο περίπατο. Κυρίως θα ανεβείτε ψυχικά και πνευματικά, διότι είναι ο χώρος ιερός, πολλά τα ιερά κειμήλια, θαυμάσιες οι θαυματουργές του εικόνες και όλα αυτά σε ξαναγυρίσουν αιώνες πίσω στην ένδοξη ιστορία και θα σε διδάξουν πολλά.
Η Κατακεκρυμένη, είναι κολλημένη στην ανατολική πλευρά της Λάρισας και βρίσκεται σχεδόν στη μέση απ' όπου ξεκινάει και απλώνεται η όμορφη πολιτεία του Άργους.
Τις νύκτες ηλεκτροφωτίζεται το μοναστήρι της Κατακεκρυμένης και η θέα της από μακριά, είναι φαντασμαγορική.
Aλλά ας ανεβούμε μέχρι εκεί, για να θαυμάσουμε από κοντά τις ομορφιές της ιστορικής αυτής Μονής και στην συνέχεια θα μιλήσουμε για την ιστορική της ζωή, μα ζωή δεκατριών ολόκληρων αιώνων.
Η ανάβαση μέχρι το μοναστήρι είναι σήμερα πολύ εύκολη. Ο δρόμος ασφαλτοστρωμένος από την πόλη μέχρι τον πυλώνα της Μονής και πολλοί προσκυνητές ανεβοκατεβαίνουν, για να παρακολουθήσουν διάφορες Ιερές ακολουθίες και για να απολαμβάνουν το εξαίσιο θέαμα με τις απερίγραπτες ομορφιές που ανοίγονται μπροστά τους.
Κυρίως την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή περίοδο η κίνηση των προσκυνητών είναι πυκνότερη και μεγαλύτερη. Πολλοί μάλιστα προτιμούν να εκτελούν εκεί πάνω διάφορα μυστήρια, γάμους, βαφτίσια, παρακλήσεις και τα όμοια.
Γύρω-γύρω το μοναστήρι είναι περιτοιχισμένο με τείχος γερό και καλοδουλεμένο, που το ασφαλίζει γερά. Το ύψος σε ορισμένα απότομα σημεία φτάνει τα 7 με 8 μέτρα, και το μέσο πάχος του είναι γύρω στο ενάμισι μέτρο. Μέσα στο κέντρο του συγκροτήματος είναι χτισμένη η εκκλησία - προς τιμή των εισοδίων - της Παναγίας, που αποτελεί το Καθολικό της Μονής. Εκτός από την κεντρική αυτή εκκλησία υπάρχουν και τα παρεκκλήσια του Ευαγγελισμού και του Αγίου Θεοδοσίου, που είναι πολύ κατανυκτικά.
http://parapolitikaargolida.blogspot.com/