Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ο Θρησκευτικός Πλούτος στο ΛΥΓΟΥΡΙΟ είναι Ανυπολόγιστος

Για τους λάτρεις του εκκλησιαστικού και μοναστηριακού τουρισμού, υπάρχει πληθώρα ναών στην περιοχή του Λυγουριού. Απόδειξη είναι οι περίπου πενήντα ναοί και ξωκλήσια, από τα οποία δώδεκα της εποχής του Βυζαντίου, που υπάρχουν άλλα άριστα διατηρημένα και άλλα ερειπωμένα.
Ένας από αυτούς είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμονας, που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του Λυγουριού πηγαίνοντας προς το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ο ναός χρονολογείται από τα τέλη του 11ου ή τις αρχές του 12ου αιώνα και είναι ο παλαιότερος της περιοχής.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος είναι ένας άλλος όμορφος ναός, που βρίσκεται στην άκρη του παλαιού δρόμου μεταξύ Λυγουριού και Παλαιάς Επιδαύρου, 1 χλμ. από το Λυγουριό. Είναι ναός Βυζαντινής τέχνης σταυροειδής μετά τρούλου. Πήρε την σημερινή του μορφή από το 1683 μέχρι το 1715. Στην τοιχοποιία του έχουν ενσωματωθεί και παλαιότερα μαρμάρινα μέλη.
Στην κεντρική πλατεία του παλαιού οικισμού του πάνω χωριού του Λυγουριού, που μέχρι τη δεκαετία του 1920 ήταν η κεντρική πλατεία του Δήμου, βρίσκεται η Παναγίτσα. Μεταβυζαντινός ναός χρονολογημένος το 1701 σταυροειδής με τρούλο. Χτίστηκε την περίοδο της Ενετοκρατίας (1686-1715) της περιοχής. Ολόκληρος ο ναός είναι πλούσια εικονογραφημένος με καλής τέχνης τοιχογραφίες.
Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται βορειοδυτικά του Λυγουριού, στους πρόποδες του όρους Αραχναίο, όχι μακριά από τη γνωστή πυραμίδα της Αρχαίας οδού, που περνώντας από τις βόρειες παρυφές του λόφου του Λυγουριού, κατέληγε στο λιμάνι της Επιδαύρου. Είναι μεταβυζαντινός αγιογραφημένος ναός και σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στο τέμπλο ολοκληρώθηκε το 1713. Οι τέσσερις κεντρικοί κίονες, καθώς και τα κιονόκρανα προέρχονται από αρχαίο υλικό του γειτονικού Ασκληπιείου.
Ο Άγιος Μερκούριος βρίσκεται σε χαράδρα, γνωστή με το ποιητικό όνομα «Αυλός» νότια του Λυγουριού σε απόσταση 5 χλμ. Η ταλαιπωρία του επισκέπτη από τον γεμάτο στροφές δρόμο που οδηγεί από το Λυγουριό στην κατωφέρεια της Μονής αποζημιώνεται όταν βρεθεί κανείς στο μαγευτικό τοπίο του Αγίου Μερκουρίου. Ναός παλαιάς μονής (1641) της οποίας ηγούμενος το 1825 αναφέρεται ότι ήταν ο περίφημος ιερομόναχος Φλαβιανός. Εκεί σώζονται ερειπωμένα κελιά και μεγάλη πέτρινη παλιά δεξαμενή νερού. Ο ναός θα μπορούσε να χρονολογηθεί στις αρχές της Τουρκοκρατίας.
Η Αγία Άννα βρίσκεται στους πρόποδες του Κυνόρτιου Όρους (Χαρανί) ανατολικά του Αρχαίου Θεάτρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και πλησίον του ιερού του Απόλλωνος Μαλεάτα. Ήταν ημιερειπωμένη από τις αρχές της δεκαετίας του 1910. Ήταν μονόκλιτη βασιλική με κατάληξη ανατολικά σε αψίδα και με υπόγεια κρύπτη. Σήμερα στη θέση του αρχικού κτίσματος (6ου-7ου αιώνα) υψώνεται νέος ναός με τις ίδιες παλαιές διαστάσεις.
Ένα εξωκλήσι του Λυγουριού που δεσπόζει στην κορφή του ομώνυμου λόφου είναι ο Άγιος Γεώργιος, ανατολικά του Λυγουριού με εκτεταμένη θέα προς το βαθύπεδο της Επιδαύρου μεταξύ Ασκληπιείου και Αραχναίου όρους και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Διάφορες ιστορίες έχουν διαδοθεί για τον συγκεκριμένο ναό. Το 1944 η εκκλησία βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς και γκρεμίστηκε το υπόστεγο όπου υπήρχε επιγραφή που έλεγε, ότι κτήτορας του Αγ. Γεωργίου είναι ο Διονύσιος Καλοβελόνης και μάστορας ο Ν. Αίσωπος, ενώ βρέθηκε μετά τον βομβαρδισμό πάνω από την Αγία Τράπεζα.
Υπάρχουν αρκετοί ερειπωμένοι παλαιοχριστιανικοί ναοί, όπως ο ιερός ναός Αγίου Ιωάννου που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου του Ασκληπιείου και χρονολογείται τον 4ο αιώνα. Ο Άγιος Ελευθέριος, ο Άγιος Μάρκος είναι μερικοί από αυτούς.
Η Αγία Τριάδα είναι ο νεότερος ενοριακός ναός στο κέντρο του οικισμού κτισμένος στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Χαρακτηριστικό είναι το καλλιμάρμαρο καμπαναριό του.
Ένα πανέμορφο μοναστήρι που υπάρχει στην περιοχή είναι η Mονή Καλαμίου, που βρίσκεται κοντά στο δημόσιο δρόμο προς το Πόρτο Χέλι, σε απόσταση 12 χλμ. από το χωριό Αδάμι. Ιδρύθηκε το 1616 και αναβίωσε το 1972 με την εγκατάσταση των πρώτων μοναχών.
Επίσης η Mονή Ταξιαρχών Επιδαύρου, η οποία ιδρύθηκε το 15ο αιώνα, υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μέχρι το 1814. Το 945 μετατράπηκε σε γυναικείο μοναστήρι.
Δεν χωρά αμφιβολία, ότι οι θρησκευτικοί θυσαυροί που ευρίσκονται πλησίον και μέσα στο Λυγουριό δεν είναι δυνατόν να περιγραφούν μέσα σε αυτό το μικρό σημείωμα.
Η περιοχή άλλωστε προσφέρεται για περιήγηση. Θα συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα σε όλους τους επισκέπτες τις περιοχής να περιηγηθούν τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια για να θαυμάσουν τον θρησκευτικό "πλούτο" που κρύβουν.
Η περιοχή συνιστάται ακόμη και σε όσους επισκέπτονται την περιοχή, χωρίς να εξειδικεύονται στον θρησκευτικό τουρισμό και είναι βέβαιο ότι μια επίσκεψη στους πλέον καλοδιατηρημένους από τους ναούς του Λυγουριού αξίζει τον χρόνο που θα διαθέσει κανείς.
Αν μάλιστα θελήσετε περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν αναλυτικότατα βιβλία που απαριθμούν και περιγράφουν τους ναούς και τα ξωκλήσια της περιοχής.
Πηγή:argonafplia.gr