Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ο Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι "συν αυτώ"

Έζησε τον 6ο αιώνα μ.Χ.και ήταν ένας από τους προύχοντες της πόλης Νέγρας στην Αιθιοπία.Όταν ασπάσθηκε το χριστιανισμό,διακρινόταν για την ευσέβεια και τις πολλές του αγαθοεργίες.Κοντά του μαζεύτηκε ένας όμιλος από άνδρες και γυναίκες,που καθημερινό τους έργο είχαν τη διδασκαλία του θείου λόγου.Η πρόοδος αύτη του Ευαγγελίου στην Εκκλησία της Νέγρας,εξήγειρε το φανατισμό των ειδωλολατρών, και συνέλαβαν τον Αρέθα με τους συνεργάτες του.Ο Αρέθας ήταν τότε γέροντας.Οι εχθροί της πίστης του συνέστησαν να λυπηθεί τα γεράματά του και να απαρνηθεί το Χριστό.Τότε ο Αρέθας έδωσε γενναία απάντηση:"Στη διάρκεια της ζωής μου,είπε,διέπραξα πολλά αμαρτήματα. Ο Ιησούς Χριστός με καθάρισε απ' αυτά δια της θυσίας Του και με την πίστη μου προς Αυτόν.Και από άνθρωπο απώλειας με έκανε κληρονόμο του ανεσπέρου φωτός και της αιώνιας ζωής. Τώρα μου προσφέρει και άλλη τιμή.Μου δίνει την ευκαιρία,από τη σάρκα ενός γέροντα να προβάλει αθλητής,αποδεικνύοντας ότι η ισχύς και η ελευθερία του πνεύματος μπορούν να καταφρονήσουν κάθε άνομη απειλή και βία και να καταισχύνουν τους δυνατούς της γης". Η απάντηση αυτή εξαγρίωσε περισσότερο τους δήμιους του,που αμέσως αποκεφάλισαν τον Αρέθα με τους συνεργάτες του.

Απολυτίκιο. Ήχος α'.Της ερήμου πολίτης.
Ευσεβεία εμπρέπων τη αθλήσει δεδόξασαι,την των Χριστοκτόνων κακίαν καθελών τη ενστάσει σου,διό και προσενήνοχας Χριστώ,Μαρτύρων αρραγή συνασπισμών,ώσπερ θείος παιδοτρίβης και οδηγός,Αρέθα παμμακάριστε.Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν,δόξα τω σε στεφανώσαντι,δόξα τω ενεργούντι δια σου,πάσιν Ιάματα.

Κοντάκιον.Ήχος δ’.Επεφάνης σήμερον.
Ευφροσύνης πρόξενος ημίν επέστη,η φωσφόρος σήμερον,των Αθλοφόρων εορτή,ηv ανυμνούντες δοξάζομεv,τον εv υψίστοις υπάρχοντα Κύριον.