Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Ο Άγιος Ευκράτης (ή Εύκρατος) ο Οσιομάρτυρας



Μαρτύρησε δια ξίφους.(Ίσως να πρόκειται για τον Άγιο Σωκράτη και κατά την αντιγραφή, από λάθος,να έγινε Εύκρατης).



Ο Όσιος Βαρούχ



Απεβίωσε ειρηνικά.



Ο Άγιος Άζης


Μαρτύρησε δια πυρός.








Ο Άγιος Πλαντίνος


Η μνήμη του αναφέρεται στο Ιεροσολυμιτικό Κανονάριο σελ.115,συνοδευμένη με αυτή της αγίας Ειρήνης και αγίας Μαρίνας της Ραϊθού.



Ο Άγιος Ζαχαρίας ο Οσιομάρτυρας



Μαρτύρησε δια πνιγμού μέσα στη θάλασσα.







Ο Όσιος Ιάκωβος

Άγνωστος στον Συναξαριστή του Αγίου Νικόδημου.Η μνήμη του φέρεται στον Συναξαριστή του Delehaye, χωρίς βιογραφικά στοιχεία,παρά μόνο με την εξής φράση:"Μνήμη του οσίου Ιακώβου του γενομένου οικονόμου της Μονής του σωτήρος Χριστού του Βαθέος Ρύακος,ος ώρμητο εκ της δευτέρας των Καππαδόκων επαρχίας".




Ο Άγιος Σωκράτης ο ιερομάρτυρας

Η μνήμη του αναφέρεται επιγραμματικά στο "Μικρόν Ευχολόγιον ή Αγιασματάριον" έκδοση "Αποστολικής Διακονίας" 1956,χωρίς άλλες πληροφορίες.Πουθενά άλλου δεν αναφέρεται η μνήμη του αυτή τη μέρα.(Ίσως είναι ο ίδιος με τον προηγούμενο,που εορτάζεται μαζί με την αγία Θεοδότη).


Η Αγία Ursula (Βρεταννίδα)

Λεπτομέρειες για τη ζωή αυτής της αγίας της ορθοδοξίας,μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο "Οι Άγιοι των Βρετανικών Νήσων",του Χριστόφορου Κων.Κομμοδάτου, επισκόπου Τελμησσού,Αθήναι 1985.






Ο Άγιος Finan (Ιρλανδός)

Λεπτομέρειες για τη ζωή αυτού του αγίου της ορθοδοξίας,μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο "Οι Άγιοι των Βρετανικών Νήσων",του Χριστόφορου Κων.Κομμοδάτου, επισκόπου Τελμησσού,Αθήναι 1985.