Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Οι Άγιοι Εβόρης και Ενόης



Μαρτύρησαν δια λιθοβολισμού.(Ορισμένοι Συναξαριστές τους αναφέρουν σαν Αγίες Εβόρη και Ενόη.Αλλά μάλλον πρόκειται περί των μαθητών του Αγίου Μίλου,Εβόρη και Σενοεί).





Οι Άγιοι Ζεβίνας,Γερμανός,Νικηφόρος και Αντώνιος (ή Αντωνίνος)


Οι Άγιοι αυτοί μαρτύρησαν επί Μαξιμιανού (286-305). Και ο μεν Αντωνίνος ήταν γέροντας,οι δε υπόλοιποι τρεις,νέοι.Συνελήφθησαν επειδή ήταν χριστιανοί,από κάποιον Μάζο στην Καισαρεία και αποκεφαλίστηκαν.(Η μνήμη τους επαναλαμβάνεται και την 12η Νοεμβρίου).



Η Αγία Μαναθώ η παρθένος


Μαρτύρησε και αυτή στα χρόνια του Μαξιμιανού (286-305).Συνελήφθη επειδή ήταν χριστιανή στη Σκυθούπολη της Παλαιστίνης και αφού την έσυραν γυμνή μέσα στην πόλη,τελικά την έκαψαν ζωντανή.




Ο Άγιος Βασίλειος επίσκοπος Τραπεζούντας
Άγνωστος στους Συναξαριστές,γνωστός όμως στην εκκλησία της Τραπεζούντας,στην οποία κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γιόρταζαν τη μνήμη του με ασματική Ακολουθία,που βρήκε ο Κεραμεύς Παπαδόπουλος σε χειρόγραφο στην Τραπεζούντα, όπως γράφει στα Βυζαντινά Χρονικά Σ.12,143.Ο Βασίλειος έζησε επί βασιλείας Λέοντος του Σοφού και Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου.Για την αγιότητα της ζωής του,κατατάχθηκε στους Αγίους της εκκλησίας της Τραπεζούντας.