Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Η Αγία Αναστασία η Ρωμαία,η Οσιομάρτυς

Η όσια Αναστασία έζησε στα χρόνια του Διοκλητιανού και καταγόταν από τη Ρώμη.Όταν πέθαναν οι πλούσιοι γονείς της,διαμοίρασε την περιουσία πού κληρονόμησε στους φτωχούς και αποσύρθηκε σε μοναστήρι.Όταν τη συνέλαβε ο ηγεμόνας Πρόβος,υπενθύμισε στην Αναστασία την ανθηρή νεότητα της,για την οποία θα έπρεπε να αρνηθεί το Χριστό. Τότε,δυναμική υπήρξε η απάντηση της Αναστασίας:"Εγώ,είπε,μία ωραιότητα και νεότητα γνωρίζω,εκείνη που δίνει ο Χριστός στις πιστές και γενναίες ψυχές,που προτιμούν γι’ Αυτόν το θάνατο αντί άλλων εγκόσμιων αγαθών,όταν αυτά προτείνονται για την προδοσία του Θεού τους.Πλούτη είχα άφθονα.Δεν τα θέλησα.Αλλά το Χριστό μου τον θέλω και απ' Αυτόν καμία δύναμη δε θα μπορέσει να με χωρίσει."Αν αμφιβάλλεις,δοκίμασε". Εξαγριωμένος από την απάντηση ο Πρόβος,τη μαστίγωσε στο πρόσωπο και την άπλωσε σε αναμμένα κάρβουνα.Έπειτα,την κρέμασε και της έσκισε το σώμα.Μετά έκοψε τους μαστούς της,ξερίζωσε τα νύχια της και τελικά την αποκεφάλισε.Έτσι,η Αναστασία πήρε τον αμαράντινο στέφανο του μαρτυρίου.

Απολυτίκιο.Ήχος δ’.Ταχύ προκατάλαβε.
Ασκήσει εκλάμψασα,ώσπερ παρθένος σεμνή,αθλήσεως αίμασι,την της αγνείας στολήν, ενθέως εφοίνιξας,όθεν Αναστασία,ως Οσία και Μάρτυς,χάριτος ιαμάτων,απαστράπτεις τω κόσμω,πρεσβεύουσα τω Σωτήρι,υπέρ των ψυχών ημών.

Κοvτάκιοv.Ήχος γ’.Η Παρθένος σήμερον.
Παρθενίας νάμασι,καθηγνισμένη οσία,μαρτυρίου αίμασιν,Αvαστασία πλυθείσα,παρέχεις τοις εν ανάγκαις των νοσημάτων,ίασιν και σωτηρίαν τοις προσιούσιν,εκ καρδίας,ισχύν γάρ νέμει,Χριστός ο βρύων,χάριν αέναοv.