Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ι. Μ. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Γαλαξείδι

Λίγο πιο κάτω από την κορυφή του λόφου στα Ν.Δ. του Γαλαξειδίου, σε υψόμετρο 300μ. βρίσκεται το Βυζαντινό μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που σύμφωνα με την αφήγηση του Ιερομόναχου Ευθυμίου, χτίσθηκε το 1250 από το Δεσπότη Μιχαήλ Β', ύστερα από παράκληση της γυναίκας του Οσίας Θεοδώρας. Επιστάτης για το χτίσιμο ήταν ένας "τζινιέρης" αρχιμάστορας από το Γαλαξείδι με το όνομα Νικόλαος Καρούλης.
Αφού χτίσθηκε το Μοναστήρι του Σωτήρος ο Δεσπότης Μιχαήλ το εμπλούτησε με πολλά βασιλικά και ανεχτίμητα δώρα, μανάλια από βασιλικό χάλκωμα, κανδύλια ασημένια και μαλαματένια και κολώνες από μάρμαρο περίφημο και κάτασπρο.
Το Μοναστήρι κατείχε βασιλικά γράμματα και χρυσόβουλλα, χειρόγραφα ιστορικής και εκκλησιαστικής ύλης. Εκεί το 1703 ο Ιερομόναχος Ευθύμιος έγραψε το "Χρονικό του Γαλαξειδίου", την ιστορία δηλαδή του τόπου από το 990 έως το 1700.
Σήμερα στο Μοναστήρι έχουν χτισθεί καινούργια κελιά, καινούργιο Αρχονταρίκι και έχει κατασκευαστεί πέτρινος περίβολος. Σύντομα θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης του ναού από τους σεισμούς.
Στο μαγευτικό τοπίο και στο χώρο της Ιεράς Μονής μας οδηγεί ασφαλτοστρωμένος δρόμος, ο οποίος ανεβαίνει το μαγευτικό λόφο της Αγίας Τριάδας.