Με μια σεμνή τελετή την Κυριακή το απόγευμα οι Γεωργιανοί και Ρουμανοι που ζουν στην Αργολίδα έφεραν μια εικόνα του Αγίου Ανθιμου του Ιβηρα και την εναπόθεσαν στο πάρκο φίλιας στο Ναύπλιο το οποίο τους έχει παραχωρήσει ο δήμος Ναυπλίου ώστε να συγκεντρώνονται και να κάνουν τις γιορτές τους. Παρών στον Αγιασμό του χώρου ήταν ο Αρχιμανδρίτης Συνεσιος από το πατριαρχείο της Γεωργίας ο ιερέας πατήρ Βασίλειος από την Ρουμανία και ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Γεώργιος από το Ναύπλιο.Χαρακτηριστικό μεταξύ άλλων η αγάπη των ανθρώπων αυτών για την Ορθοδοξία αλλά και για την Ελλάδα.Στο τέλος προσφέρθηκε γεύμα με φαγητά από Γεωργία και Ρουμανία σε όλους τους καλεσμένους.Το παρών έδωσε και ο πρέσβης της Γεωργίας στην Ελλάδα καθώς και πολλοί επίσημοι από την Ελλάδα.
Ιερομάρτυρας ΑΝΘΙΜΟΣ Μητροπολίτης Ουγγροβλαχίας (+ 1716)
Ο κατά κόσμον Ανδρέας ήταν Ιβηρικής (Γεωργιανής) καταγωγής. Υποδουλώθηκε από τους Τούρκους στη νεότητά του και έμεινε πολλά χρόνια στην Κ/Πολη, όπου εκτός των άλλων έμαθε Ελληνικά, Αραβικά, Σλαβονικά, Τουρκικά και Ρουμανικά. Όταν απελευθερώθηκε εγκαταστάθηκε κοντά στο Πατριαρχείο, για να διδαχθεί την ξυλογλυπτική.
Το 1690 μετέβη στη Βλαχία, μετά από πρόσκληση του Ηγεμόνα Κωνσταντίνου Μπρινκοβεάνου (έπειτα Νεομάρτυρα) και κοντά στον Επίσκοπο Μητροφάνη διδάχθηκε την τέχνη της τυπογραφίας. Στη συνέχεια ασπάσθηκε τον μοναχικό βίο με το όνομα Άνθιμος και δέχθηκε την Ιεροσύνη.
Κατά την περίοδο 1691 – 1694 και 1701 – 1705 διηύθυνε το Ηγεμονικό Τυπογραφείο του Βουκουρεστίου και στη συνέχεια δημιούργησε τυπογραφείο στη Μονή Σναγκώβ. Το 1705 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ρίμνικ Βίλτσεα και το 1709 αναδείχθηκε Μητροπ. Ουγγροβλαχίας. Μέσα στις δραστηριότητές του ήταν η ίδρυση νέων τυπογραφείων (συνολικά εξέδωσε 64 βιβλία), η ίδρυση σχολείων, η ίδρυση της Μονής των Αγίων Πάντων στο Βουκουρέστι (1715, γνωστή σαν Μονή του αγ. Ανθί μου, σήμερα έδρα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρουμανίας), κ.α.
Το 1716 συκοφαντήθηκε στους Τούρκους ότι επεδίωκε την υπαγωγή της Βλαχίας στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, συνελήφθη και αρνούμενος να εξωμώσει για να απαλλαγεί από την κατηγορία τυφλώθηκε και εξορίστηκε στη Μονή αγ. Αικατερίνης Σινά. Τελικά το απόσπασμα που τον συνόδευε στην εξορία, τον έπνιξε στον ποταμό Τούντζια, έξω από την Αδριανούπολη.
Κατά τον «Νέο Συναξαριστή», «με τα συγγράμματά του και τις μεταφράσεις Λειτουργικών βιβλίων, τις οποίες εκπόνησε στη Ρουμανική γλώσσα, ο αγ. Άνθιμος δικαίως μπορεί να θεωρηθεί ως ο ανακαινιστής της Χριστιανικής συνειδήσεως των Ρουμάνικων Ηγεμονιών. Χάρις στην πρωτοβουλία και στις εκδόσεις του η Ρουμανική γλώσσα έγινε η επίσημη λειτουργική γλώσσα της Εκκλησίας, συνέβαλε δε στην εκπαίδευσή και στην πνευματική διάπλασή του Ρουμανικού λαου μέχρι σήμερα»
Η αγιότητα του διακηρύχθηκε από την Εκκλησία της Ρουμανίας το 1992. Η μνήμη του τιμάται την 27η Σεπτεμβρίου.
Ναύπλιο, φωτορεπορτάζ του Βαγγέλη Μπουγιώτη