Υπηρετούσαν στις στρατιωτικές τάξεις του αυτοκράτορα Μαξιμιανού.Τους διέκρινε μεγάλη ανδρεία στα πεδία των μαχών,αλλά και σωφροσύνη στην καθημερινή τους ζωή.Γι'αυτό και ο αυτοκράτορας τους απένειμε τα αξιώματα του πριμικηρίου και του σεκουνδουκηρίου,αντίστοιχα, όταν όμως έμαθε ότι οι δύο επίλεκτοι στρατιώτες του ήταν χριστιανοί,δεν ήθελε με κανένα τρόπο να το πιστέψει.Για να πεισθεί λοιπόν χειροπιαστά,οργάνωσε τελετές με θυσίες σε ειδωλολατρικό ναό και κάλεσε να παραστούν σ'αυτές οι Σέργιος και Βάκχος.Οι δύο χριστιανοί στρατιώτες αρνήθηκαν και ομολόγησαν το Χριστό με θαρραλέο φρόνημα. Εξοργισμένος τότε ο αυτοκράτορας,διέταξε και τους αφαίρεσαν τα διάσημα των αξιωμάτων τους.Έπειτα,αφού τους ενέπαιξαν και τους διαπόμπευσαν με διάφορους τρόπους,τους έστειλαν σε ένα σκληρό δούκα της Ανατολής, τον Αντίοχο.Αυτός με πρωτοφανή ωμότητα μαστίγωσε μέχρι θανάτου το Βάκχο.Στο δε Σέργιο,επειδή κάποτε τον είχε ευεργετήσει,πρότεινε,αφού αρνηθεί το Χριστό,να του χαρίσει τη ζωή.Η γενναία απάντηση του Σεργίου ήταν τα λόγια του Απ. Παύλου «Εμοί το ζην Χριστός και το αποθανείν κέρδος».Σε μένα,είπε ο Σέργιος,ζωή είναι ο Χριστός. Αλλά και το να πεθάνω είναι κέρδος,διότι έτσι θα ενωθώ πλήρως με το Χριστό.Τότε,ο Αντίοχος αμέσως έδωσε διαταγή και τον αποκεφάλισαν.
Απολυτίκιο.Ήχος α’.Του λίθου σφραγισθέντος.
Τριάδος της Αγίας οπλίται τροπαιούχοι,η λαμπρά δυάς των Μαρτύρων,ωράθητε εν άθλοις, Σέργιος ο θείος αριστεύς,και Βάκχος ο γενναίος αθλητής,δια τούτο δοξασθέντες περιφανώς,προΐστασθε των βοώντων Δόξα τω ενισχύσαντι υμάς,δόξα τω στεφανώσαντι,δόξα τω ενεργούντι δι'υμών,πάσιν ιάματα.
Κοντάκιον.Ήχος β’.Τα άνω ζητών.
Τον νουν προς εχθρούς ανδρείως παρατάξαντες,την πάσαν αυτώv απάτην κατελύσατε,και την νίκην άνωθεv,ειληφότες Μάρτυρες πανεύφημοι,ομοφρόνως εκράζετε.Καλόν και τερπνόν το συνείναι Χριστώ.