Στην κορυφή του βουνού με την ονομασία Παλούκι, βορειοανατολικά της χώρας Σκοπέλου, βρίσκεται η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, ιδρυμένη στα 1612 από τον ιερομόναχο και πρώτο ηγούμενό της Συμεών. Μετά από γραπτό αίτημά του, επέτυχε την ανάδειξη του σε «Σταυροπήγιον Πατριαρχικόν», με την έκδοση σιγιλλίου γράμματος του Οικουμενικού Πατριάρχου Τιμοθέου Β΄(1619).
Ο διάδοχός του ιερομόναχος Φιλάρετος, ίδρυσε και τη Μονή της Αγίας Βαρβάρας, σε απόσταση 300 μέτρων, για να μονάσει σ' αυτήν -κατά την παράδοση- η αδελφή του.Ο Φιλάρετος ακόμη, ανακαίνισε την Μονή το 1721, όπως μαρτυρεί σχετική επιγραφή στο υπέρθυρο του Καθολικού. Ο Ναός αυτός, ανήκει στο σταυροειδή εγγεγραμμένο τετρακιόνιο τύπο, με τη διαφορά ότι στα πλάγια έχει δύο χορούς, όπως και οι Αγιορειτικοί. Δεν είναι ανάλογη προς την εσωτερική διάταξη του Ναού η σκεπή, εξαιτίας των κατά καιρούς ανακαινήσεων. Το τέμπλο δεν είναι το αρχικό, από το οποίο μόνο κάποια τμήματα σώζονται. Είναι επιχρυσωμένο και σε κάποια σημεία φέρει βαφή, προς τονισμό του φυτικού κυρίως διακόσμου. Οι Εικόνες του είναι θαυμάσιας τέχνης και ανάγονται στους 16ο - 18ο αιώνες. Ωραίες είναι και οι Εικόνες του εορτολογίου, όπως και αρκετές στους γύρω τοίχους. Το δάπεδο φέρει πήλινες σμαλτωμένες πλάκες. Τα κελλιά ανακαινίστηκαν μετά τους σεισμούς του 1965. Στην παλαιά τράπεζα της Μονής, σώζεται και τοιχογραφία με το δεύτερο ηγούμενο της Μονής, τον Φιλάρετο.
Στην Μονή υπάρχουν τα παρεκκλήσια του Αγίου Γεώργιου, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, των Αγίων Νεκταρίου και Ρηγίνου επισκόπου Σκοπέλου.. Έξω από την Μονή, των Αγίων Πάντων (κοιμητηριακός) και της Οσίας Πολυξένης.
Ημέρα πανηγύρεως: Γενέθλιο του Τιμίου Προδρόμου (24/6).
Χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου εκτελεί, εις εφαρμογήν του Ν.Δ. 374/1947 «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των εκκλησιαστικών νόμων 326/1945 και 1144/1946 και ρυθμίσεως τινών εκκλησιαστικών ζητημάτων» (ΦΕΚ Α. Φ. 163), ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Αλέξιος Παπασταμούλος (μοναχές 2).