Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Αργολίδα Εορτή του Αγίου Γερασίμου στο εκκλησάκι των Αγροτικών Φυλακών ΤΙΡΥΝΘΑΣ

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Γερασίμου του Κεφαλλονίτη στο ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου στις αγροτικές φυλακές στην Νέα Τίρυνθα 5 χλμ από την πόλη του Ναυπλίου.Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου
κκ. Καλλίνικος στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του αγίου εντός του χώρου των φυλακών.
Οι αγροτικές φυλακές έχουν χτιστεί από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια το 1829 ενώ το εκκλησάκι το 1928.
Μετά το πέρας των εορτασμών ο διευθυντής των φυλακών κ. Τόσκας προσέφερε στους ιερείς και τους επισήμους κέρασμα.
Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
Ο Γεράσιμος Νοταράς, καλόγερος από τα Τρίκαλα Κορινθίας, έφτασε στην Κεφαλλονιά το 1555. Ήταν γόνος της αριστοκρατικής οικογένειας των Νοταράδων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο προπάππους του Λουκάς Νοταράς ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός του Βυζαντίου και συγγενής με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.
Ο Γεράσιμος Νοταράς έλαβε σπουδαία παιδεία και ταξίδεψε σε όλους τους ιερούς τόπους της Ελλάδας. Πήγε στην Κωνσταντινούπολη και στο Άγιο Όρος, όπου «εκάρη» Μοναχός.
Μετά πήγε στην Κρήτη και στην συνέχεια στη Ζάκυνθο για να καταλήξει στην Κεφαλονιά, όπου ασκήτευσε για πέντε χρόνια στο γνωστό σπήλαιο της περιοχής Λάσσης.
Η παρουσία του στο νησί στα δύσκολα χρόνια της Ενετικής κυριαρχίας έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Λέγεται ότι το νησί χρωστά την επικράτηση της ελληνικής γλώσσας και της Ορθόδοξης πίστης, στον Άγιο.
Πέθανε στις 15 Αυγούστου του 1579 και το 1622 ανακηρύχθηκε Άγιος από το Πατριαρχείο. Εορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα που έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του και το σώμα του βρέθηκε άθικτο κι ανέδιδε μια ευχάριστη μυρωδιά.
Οι λιτανείες
Οι Κεφαλλονίτες τιμούν με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη μνήμη του Αγίου Γερασίμου. Προς τιμήν του γίνονται δύο λιτανείες κατά τη διάρκεια του έτους.
Η πρώτη λιτανεία πραγματοποιείται στις 16 Αυγούστου, την ημέρα του θανάτου του και η δεύτερη στις 20 Οκτωβρίου, την ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του, όπου είναι και η επίσημη εορτή του.
Το σκήνωμα του Αγίου μεταφέρεται με πομπή σε μια απόσταση 500 περίπου μέτρων από την εκκλησία όπου υπάρχει ένας αιωνόβιος πλάτανος κι ένα πηγάδι το οποίο – σύμφωνα με την τοπική παράδοση - έσκαψε με τα χέρια του ο ίδιος ο Άγιος.
Προσκυνητές απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος έρχονται για να προσκυνήσουν το θαυματουργό σκήνωμα του.
ΠΗΓΗ:http://parapolitikaargolida.blogspot.com/2010/10/blog-post_6603.html