Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010
Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου Κορινθίας
Ιστορικό της Μονής
Τό παλαιό μοναστήρι εἶναι τοῦ 12ου αιώνα. Η εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης βρέθηκε απέναντι από το παλαιό μοναστήρι μέσα σὲ ένα βράχο. Βοσκοί πού έβρισκαν, εἶδαν φῶς πάνω στὸν βράχο το οποίο τους κίνησε την περιέργεια καὶ ψάχνοντας βρήκαν την Παναγία σὲ μία σχισμὴ τοῦ βράχου. Η παλαιά Μονή ήταν ανδρική μέχρι το 1854. Το1897 επειδή η Μονή είχε υποστεί παλαιές ζημιές από τον σεισμό του 1854, θέλησαν οι πατέρες να κτίσουν την νέα Ιερά Μονὴ στη θέση που βρίσκεται σήμερα.
Όταν φτιάχτηκε ο ναός έφεραν οι πατέρες το τέμπλο και τις εικόνες της παλαιάς Μονής και τις τοποθέτησαν εκεί. Έκαναν εσπερινό, και την άλλη μέρα σηκώθηκαν για να κάνουν όρθρο. Μπαίνοντας στον Ναό, η Παναγία η θαυματουργός έλειπε. Πήγαν στο παλαιό μοναστήρι και την βρήκαν εκεί. Την επήραν και την μετέφεραν στο σημείο που την είχαν πριν, αλλά η Παναγία την άλλη μέρα είχε πάλι φύγει. Αυτό έγινε τρεις φορές. Τελικά πήγαν αρχιερείς, ιερείς και πλήθος λαού, έκαναν λιτανεία από την παλαιά στην νέα Μονή και έκτοτε η Παναγία στην Νέα Μονή.
Από το 1949 εγκαταστάθηκε η πρώτη μοναχή Άννα Λέπουρα που ίδρυσε την νέα αδελφότητα, η οποία μέχρι και σήμερα είναι γυναικεία
Η Μονή θεωρείται ιστορική, διότι οι ήρωες του 1821, Κολοκοτρώνης και Νικηταράς, μαζί με πολλούς πολεμιστές πέρασαν από εκεί. Συγκεκριμένα ο Κολοκοτρώνης και ο Νικηταράς, λειτουργήθηκαν, πήραν την τελευταία Θεία Κοινωνία και έφυγαν για τον πόλεμο. Η Μονή πρόσφερε πολλά στην Επανάσταση υλικά και πνευματικά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από την παλαιά Μονή έδιναν σήμα οι ήρωες από το ένα βουνό στο άλλο, με σκοπό να κατατροπώσουν τους εχθρούς.
Αρχιτεκτονική του Καθολικού της Μονής.
Το καθολικό της Νέας Μονής είναι σταυροειδής ναός δικόνιος με τρούλο, που χτίστηκε το 1897 και ανακαινίστηκε το 1949. Η εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Το τέμπλο είναι του 17ου αιώνος. Έχει παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Κάτω από τον Κύριο και τον Πρόδρομο υπάρχει αναπαράσταση του συμποσίου που έδωσε ο Ηρώδης. Εκεί χόρεψε η Σαλώμη, ζητώντας ως δώρο την κεφαλή του Ιωάννη επί πίνακι. Κάτω από τους Αγίους Πάντες είναι ο Ασπασμός της Ελισάβετ. Ο Άγγελος που συνοδεύει την Παναγία προς την Ορεινή για να συναντήσει την Ελισάβετ. Κάτω από την Παναγία δεξιά, είναι οι τρεις Μάγοι ε τα δώρα και αριστερά, οι ποιμένες την ώρα που πάνε να προσκυνήσουν τον Χριστό στην Φάτνη.
Κάτω από την Κοίμηση δεξιά, είναι η φιλοξενία του Αβραάμ και αριστερά, η Θυσία του Αβραάμ. Κάτω από τα Εισόδια είναι η Δημιουργία του Αδάμ, η εξαπάτηση του όφεως και η έξωση του Αδάμ και της Εύας από τον Παράδεισο. Δεξιά στην γωνία κρυμμένοι θρηνούν την έξωσή τους.
Στα κολωνάκια της Θύρας, υπάρχει μια κεφαλή, που από το στόμα της βγαίνει ένα φυτό, που συμβολίζει την κεφαλή του Ιωνά, ο οποίος ήταν τρία μερόνυχτα στο κήτος της θαλάσσης.
Μεγάλος θησαυρός Αγίων Λειψάνων.
Στη Μονή υπάρχει μεγάλος θησαυρός Αγίων Λειψάνων. Η κάρα του Αγίου Σωφρονίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου και διάφορα άλλα λείψανα Αγίων.
Έχει παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρίνας για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία για το πότε φτιάχτηκε. Ανακαινίστηκε εδώ και 400 χρόνια. Λέγεται ότι είναι το παλαιότερο της Πελοποννήσου.
Το μοναστήρι μας τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου. Εορτάζει στις 23 με τριήμερο εορταστικό πρόγραμμα.
Εορτάζει στις 17 Ιουλίου το παρεκκλήσιο που τιμάται στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα.
Εορτάζει και το τρισυπόστατο παρεκκλήσιο που τιμάται στον Άγιο Σωφρόνιο στον Άγιο Νεκτάριο και στην Αγία Άννα. Στις 11 Μαρτίου του Αγίου Σωφρονίου. Στις 25 Ιουλίου της Αγίας Άννας. Στις 9 Νοεμβρίου του Αγίου Νεκταρίου.
Το Παλαιό Μοναστήρι, πρίν την εύρεση της Εικόνας της Παναγίας της Φανερωμένης, εόρταζε την Παρασκευή της Διακαινησίμου, όπου τιμάται η Ζωοδόχος Πηγή.
Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής είναι η Γερόντισσα Ευπραξία Ζέρβα. Η Μονή έχει 11 μοναχές. Πνευματικός Οδηγός της Μονής είναι ο Πανοσιολογιώτατος πατέρας Νεκτάριος Μαρμαρινός.
Θαύματα της Παναγίας - Διηγήσεις θαυμάτων απο την Αδελφότητα της Μονής
α) Η Παναγία της μίλησε για να την παρηγορήσει.
Πολύ κοντά στο μοναστήρι μας, έμενε μια οικογένεια. Ξαφνικά, οι δύο και μοναδικές κόρες της οικογενείας αρρώστησαν από μία σπάνια ασθένεια με αποτέλεσμα να παραλύει το σώμα τους και να καταστρέφονται τα ζωτικά τους όργανα. Κάποια Κυριακή, οι γονείς έφεραν τα κορίτσια τους πάνω στα αναπηρικά καρότσια για εκκλησιασμό. Αφού τελείωσε η Λειτουργία ο πατέρας πήρε τα παιδιά και τα πήγε στο αυτοκίνητο. Η μητέρα έκατσε μπροστά στην Παναγία γονατιστή και προσευχόταν με πολύ θέρμη. Περνώντας αρκετή ώρα, ο πατέρας ξαναμπήκε μέσα στο μοναστήρι και πλησιάζοντας την γερόντισσα της είπε:
-Γερόντισσα, πείτε στην γυναίκα μου να έρθει, γιατί πέρασε η ώρα και τα παιδιά πρέπει να φάνε.
Η Γερόντισσα τότε πλησίασε την γυναίκα, η οποία ήταν ήδη πεσμένη στα γόνατα μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και έκλαιγε με λυγμούς και της λέει:
-Σήκω παιδί μου επάνω. Πρέπει να φύγετε. Πέρασε η ώρα και τα παιδιά πεινάνε.
Τότε συγκλονισμένη η γυναίκα σηκώθηκε όρθια και κοιτάζοντας στα μάτια την γερόντισσα της είπε:
-Δεν μπορώ να φύγω, δεν με αφήνει!
Η Γερόντισσα ξαφνιασμένη την ρώτησε:
-Ποιος δεν σε αφήνει να φύγεις παιδί μου;
-Αυτή που δεν με αφήνει να φύγω είναι η Παναγία. Κάθομαι τόση ώρα μπροστά της γονατιστή και Της λέω γιατί και τα δύο μου παιδιά; Ξαφνικά Την βλέπω να βγαίνει έξω από το τζάμι κουνώντας το κεφάλι Της με παράπονο και να μου λέει: ``Το δικό μου γιατί;``.
Από τότε η γυναίκα αυτή ουδέποτε είπε γιατί και σήκωσε αγόγγυστα τον σταυρό που της χάρισε ο Κύριος.
***
β) Θεραπεύει Δαιμονισμένη.
Κάποτε έφεραν στην Μονή μας την κύρια Μ., δαιμονισμένη από επήρεια μαγείας. Οι δικοί της, ζήτησαν από την αδελφότητα της Μονής να κάνουν προσευχή στην Παναγία για να γίνει καλά. Το ίδιο βράδυ που οι αδελφές έκαναν την Παράκληση, η κυρία Μ. πάλευε τόσο έντονα με τα δαιμόνια, ώστε οι 4 άντρες που την κρατούσαν να μην μπορούν να ελέγξουν την δύναμη της. Μετά από πολύ προσευχή, η γυναίκα θεραπεύτηκε.
***
γ) Θαυματουργεί σε καρκινοπαθή γυναίκα.
Ήρθε κάποτε στο μοναστήρι μας μια γυναίκα καρκινοπαθής από την Νεμέα. Στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας η γυναίκα προσευχόταν στην Παναγία με δάκρυα στα μάτια. Οι γιατροί της είχαν ανακοινώσει ότι επειγόντως έπρεπε να κάνει χειρουργείο. Μπαίνοντας στο νοσοκομείο και κάνοντας της τελευταίες ακτινογραφίες όλοι οι γιατροί έμειναν άναυδοι. Στην οθόνη αντί του καρκίνου είχε την επιγραφή Φανερωμένη.
***
δ) Δίνει την υγεία σε ετοιμοθάνατο νεαρό.
Ό Αργύρης, ένα παλικάρι από την Μελβούρνη της Αυστραλίας, ήταν ξεγραμμένος από τους γιατρούς. Η Γερόντισσα της Μονής ειδοποίησε μία αδελφή, η οποία βρισκόταν ήδη στην Αυστραλία για κάποια προσωπική της υπόθεση, και της είπε ότι έχει ευλογία να επισκεφθεί τον νεαρό που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Μελβούρνης.
Μόλις ἔφθασε στο νοσοκομείο η αδελφή, συνάντησε την σύζυγό του, η οποία με πολύ χαρά και συγκίνηση την ενημέρωσε ότι όλα πήγαν καλά. Η Παναγία για άλλη μια φορά είχε κάνει το θαύμα της. Ανοίγοντας ο ιατρός την κοιλιακή του χώρα, είδε έκπληκτος, μαζί με το επιτελείο του, γραμμένο ένα μεγάλο Φ.
***
ε) Δίνει λύση σε σοβαρά οικογενειακά προβλήματα.
Μια αδελφή της Μονής δώρισε κάποτε σε μια γνωστή της, μια εικόνα της Παναγίας. Η γυναίκα με ευλάβεια τοποθέτησε την εικόνα στο κομοδίνο της. Μια μέρα προσευχόταν για τα πολλά της προβλήματα που είχε και έλεγε συγκεκριμένα:
-Παναγία μου πώς θα λύσω όλα τα προβλήματα αυτά;
Τότε ξαφνικά άκουσε 3 χτύπους πάνω στο κομοδίνο. Γυρίζοντας είδε την Παναγία και άκουσε μια φωνή να λέει:
-Τί στενοχωριέσαι; Εγώ είμαι εδώ!
Η γυναίκα συγκλονισμένη από την θεία παρηγοριά που έλαβε στην προσευχή της, θέλησε να ευχαριστήσει την Παναγία. Αποφάσισε να βοηθήσει το Μοναστήρι Της, καλώντας κόσμο στο σπίτι της για τσάι. Ωστόσο τα προβλήματα λύθηκαν. Συγκεκριμένα, το μεγάλο πρόβλημα της οικογένειας ήταν ότι δεν μιλούσε με την μεγάλη τους κόρη, η οποία είχε κλεφτεί με έναν μαύρο και ο πατέρας της δεν ήθελε να έχει καμιά επαφή μαζί της.
Το αποτέλεσμα του μεγάλου θαύματος όμως, ήταν να παρευρεθεί η κόρη στο τσάι και για πρώτη φορά οι κατασυγκινημένοι γονείς να δουν τα εγγονάκια τους που τόσο καιρό είχαν στερηθεί.
***
στ) Καθοδηγεί το χέρι του χειρουργού.
Μια κυρία από το Λέχαιο αναγκάστηκε να κάνει μια σοβαρή εγχείρηση καρδιάς. Ο γιός της, ο οποίος εκείνο το διάστημα βρισκόταν στην Αμερική, είδε στον ύπνο του μια νύχτα μια μαυροφόρα γυναίκα να του λέει:
-Μη φοβάσαι. Την εγχείρηση της μητέρας σου θα την κάνω εγώ και θα γίνει καλά. Όταν εσύ θα έρθεις στην Ελλάδα, να έρθεις στο σπίτι μου και θα σε περιμένω στην πόρτα.
-Ποια είσαι; Ρώτησε απορημένος ο γιός.
-Είμαι η Φανερωμένη από το Χιλιομόδι.
Η εγχείρηση έγινε και ο γιατρός φανερά συγκινημένος του είπε πως την εγχείρηση δεν την έκανε ο ίδιος, αλλά κάποιος άλλος οδηγούσε το χέρι του. Η γυναίκα ζει και είναι υγιέστατη.
***
ζ) Λύνει τα δεσμά της Ατεκνίας.
Μία γυναίκα, η οποία ήταν στείρα χωρίς αδένα συλλήψεως, θαυματουργικά έκανε ένα χαριτωμένο κοριτσάκι. Έταξε να το βαπτίσει στο Μοναστήρι και να του δώσει το όνομα της Παναγίας. Αυτό όμως δεν έγινε αποδεκτό από την κουνιάδα της, γιατί ήθελε να βγάλει το όνομα της μητέρας της και όχι της Παναγίας.
Η γυναίκα παρότι ζητούσε στην προσευχή της διακαώς δεύτερο παιδί, δεν απέκτησε άλλο. Από το μεγάλο καημό που δεν πραγματοποίησε το τάμα της, είπε στην κόρη της, όταν παντρευτεί και αξιωθεί και κάνει παιδί να το βγάλει με το όνομα της Παναγίας και όχι το δικό της. Όπως και έγινε.
Αμέτρητα είναι τα θαύματα της τεκνογονίας. Πολλά ζευγάρια που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, ζητάνε βοήθεια από την Παναγία, η οποία εισακούει τις προσευχές τους. Θέλοντας να ευχαριστήσουν την Παναγία για το μεγάλο Της θαύμα, κάνουν την βάφτιση του παιδιού τους στη Μονή.
***
η) Μεριμνά για τα παιδιά της.
Για ένα χρονικό διάστημα η αδελφότητα είχε στερηθεί το ψωμί επειδή ο φούρνος είχε χαλάσει. Μια αδελφή είπε στην Γερόντισσα αν είναι ευλογημένο να ζυμώσουν. Εκείνη της απάντησε πως είναι μάταιο αφού δεν έχουν που να το ψήσουν. Την στιγμή εκείνη χτύπησε το κουδούνι της εξώπορτας και μια αδελφή πήγε να ανοίξει. Μπροστά της στεκόταν μία κυρία από το Χιλιομόδι η οποία κρατούσε στα χέρια της δύο καρβέλια ψωμί. Δισταχτικά ζήτησε από την αδελφή συγνώμη για το θάρρος της να φέρει ψωμί, αλλά το έκανε μετά από ένα όνειρο που είδε στον ύπνο της, αλλά το έκανε μετά από ένα όνειρο που είδε στον ύπνο της. Είδε μια Μαρία η οποία της είπε:
-Το ψωμί που ζύμωσες για να το πας στα παιδιά σου στην Αθήνα, θα το πας στα δικά μου παιδιά που δεν έχουν.
Και έτσι το έφερε στο Μοναστήρι, παρότι ο σύζυγός της την μάλωνε και της έλεγε ότι είναι προσβολή να πάει ψωμί. Όταν η αδελφή της διηγήθηκε τι είχε συμβεί στο Μοναστήρι με το ζύμωμα του ψωμιού, η κύρια συγκινήθηκε. Πήγε με μεγάλη ευλάβεια και τοποθέτησε τα 2 καρβέλια μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και την ευχαρίστησε για την τιμή που της έκανε. Έκτοτε, όταν ζύμωνε μας έφερνε ψωμί.
***
θ) Πληρώνει χρέη
Κάποτε, χρειάστηκε να γίνουν στην Μονή κάποια έργα. Το ποσό που χρειαζόταν ήταν 500.000 δραχμές. Η Γερόντισσα όμως αδυνατούσε να πληρώσει αυτό το ποσό και έψαχνε ανθρώπους που θα την βοηθούσαν.
Μια μέρα χτύπησε το τηλέφωνο της Μονής. Στην τηλεφωνική γραμμή βρισκόταν μία κυρία, η οποία επιθυμούσε να βοηθήσει το Μοναστήρι, κάνοντας μια δωρεά 500.000 δραχμών. Η Παναγία είχε λύσει το μεγάλο πρόβλημα της Μονής με θαυματουργικό τρόπο. Η Γερόντισσα και οι αδελφές της Μόνης δόξασαν και ευχαρίστησαν για άλλη μια φορά την Μητέρα Παναγιά τους.
***
ι) Σώζει το Μοναστήρι της απο επικίνδυνη πυρκαϊά.
Κάποτε, είχε πιάσει φωτιά στο δάσος και φυσούσε δυνατός άνεμος προς το Μοναστήρι. Τότε αμέσως οι αδελφές της Μονής έκαναν παράκληση στην Παναγία για να βοηθήσει στο σβήσιμο της φωτιάς.
Μόλις τελειώσανε την Παράκληση και βγήκανε έξω, ξαφνικά γύρισε ο άνεμος αντίθετος και έσβησε η φωτιά.
Είναι η τέταρτη φορά που η Παναγία σώζει το Μοναστήρι Της από την πυρκαγιά.
***
ια) Λύνει τα μάγια.
Μια κυρία από την Κόρινθο, η οποία είχε παραλύσει και είχε χάσει την φωνή της από μάγια, ήλθε στην Μονή μαζί με την οικογένειά της. Ο Ιερέας την σταύρωσε και προσευχήθηκε στην Παναγία και αμέσως επανήλθε η φωνή της και στερεώθηκε στα πόδια της.
***
ιβ) Θεραπεύει παράλυτη γυναίκα την ημέρα της εορτής της.
Στις 21 Αυγούστου όπου το μοναστήρι μας ανοίγει το τριήμερο εορτασμό του με το οδοιπορικό της Παναγίας, επισκέφθηκε την Μονή μας μαζί με την κόρη της, μια κυρία από την Αθήνα με σοβαρό πρόβλημα στην μέση και κίνδυνο παραλυσίας. Σκοπός τους ήταν να προσκυνήσουν την θαυματουργό εικόνα. Μπαίνοντας στην Μονή ενημερώθηκαν για το οδοιπορικό και την παράδοση που τηρείται από την Μονή, να ανεβάζουν την εικόνα της Παναγίας στην Παλαιά Μονή και να την κατεβάζουν με τα πόδια. Η μάνα εξέφρασε την επιθυμία της να ανέβει και αυτή στην Παλαιά Μονή και να παρευρεθεί στην τελετή. Η κόρη ακούγοντας την απόφασή της αντέδρασε. Η γυναίκα όμως έχοντας μεγάλη πίστη ανέβηκε στην Παλαιά Μονή, παρευρέθηκε σε όλη την τελετή και μαζί με πλήθος λαού κατάφερε και διένυσε μια απόσταση 4χιλιομέτρων με τα πόδια. Από τότε η μέση της έγινε τελείως καλά και κάθε χρόνο παρευρίσκεται στο οδοιπορικό της Μονής.
ιγ) Σώζει τους γονείς της Αικατερίνης.
Η Αικατερίνη από την Αθηνά είχε τους γονείς της βαριά άρρωστους. Ένα βράδυ είδε στον ύπνο της το μοναστήρι της Παναγίας, χωρίς να γνωρίζει την ύπαρξή του. από εκείνο το βράδυ με θαυμαστό τρόπο οι γονείς της έγιναν εντελώς καλά. Έκτοτε επισκέπτονται συχνά το μοναστήρι με πολύ αγάπη και ευγνωμοσύνη προς την Παναγία.
***
ιδ) Θεραπεύει την Γερόντισσα.
Η μακαριστή Γερόντισσα Άννα, το 1973 έπαθε σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο της προκάλεσε αιμορραγία. Αυτό έπρεπε να είχε ως αποτέλεσμα ή το θάνατο ή την παραλυσία. Η Παναγία όμως εισάκουσε τις προσευχές των αδελφών της Μονής. Ο γιατρός επισκέφθηκε την Μονή και επιβεβαίωσε στις μοναχές ότι με τις προσευχές τους, η Παναγία κατέβηκε και έκανε το μεγάλο Της θαύμα. Η Γερόντισσα απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, το 1987.