Είναι ο πολιούχος της πόλης. Υψώνεται μεγαλόπρεπος "ιερή κορωνίδα" της πόλης και είναι ορατός από όλες τις μεριές, από στεριά και θάλασσα.
Άρχισε να χτίζεται επί Δημαρχίας Κ. Παπαπέτρου το έτος 1897, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 1896. Το χτίσιμο τελείωσε το 1902 και συμπίπτει χρονικά με την τελευταία καθέλκυση Γαλαξειδιώτικου ιστιοφόρου.
Ο Ναός είναι Βυζαντινού ρυθμού, χτισμένος στη θέση παλιάς εκκλησίας Βασιλικού ρυθμού. Έχει δύο καμπαναριά και τρούλο. Το τέμπλο του Ναού είναι αριστούργημα ξυλογλυπτικής με ανάγλυφη την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Κατά την Εύα Βλάμη είναι έργο ενός Μαστρο-Νικόλα, ονομαστού Ηπειρώτη, με θρησκευτική μόρφωση, που πέθανε μέσα στο Ναό. Ο Αναστ. Σκιαδάς -Το Γαλαξείδι, Αθήνα 1986- αναφέρει ότι κατά την έρευνα που έκαναν ο Κίτσος Μακρής και ο Γιώργος Πλατάρης, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Νικολάου είναι έργο του φημισμένου Μετσοβίτη Αναστάσιου Μόσχου. Το τέμπλο χωρίζεται σε 12 κομμάτια, έξι δεξιά και έξι αριστερά της Ωραίας Πύλης και είναι ατόφια κομμάτια ξύλου. Είναι ένα κόσμημα ξυλογλυπτικής και παρουσιάζει μεγάλο θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον).