Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Ο Όσιος Γρηγόριος ο Έγκλειστος




Ο Άγιος Γρηγόριος καταγόταν από την Ρωσία. Ασκήτεψε στη Μονή του Αγίου Θεοδοσίου της Μεγάλης Λαύρας του Κιέβου και κοιμήθηκε με ειρήνη περί τον 14ο αιώνα μ.Χ.





Ο Όσιος Ησαΐας




Ο Όσιος Ησαΐας ασκήτεψε στην Μονή του Βάλαμο της Φιλανδίας και κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1914.





Ο Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Μοισίας



Κοιμήθηκε εν ειρήνη το 1012 μ.Χ.
Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον Βίο του Αγίου.





Ο Προφήτης Σαμέας



Ο Άγιος Σαμέας είναι ένας εκ των Προφητών που έζησε κατά την περίοδο της Παλαιάς Διαθήκης και το βιβλίο του, όπως μαθαίνουμε από το Β’ Παραλειπομένων (βιβλίο της Π. Διαθήκης), χάθηκε. Ο Προφήτης Σαμέας εμπόδισε τον Ροβοάμ, υιό του Σολομώντα, να κινήσει πόλεμο κατά των δώδεκα φυλών για την αποστασία αυτών.



Ο Όσιος Αγάθων

Ο Όσιος Αγάθων είναι ένας από τους πλέον πολύπειρους και μεγάλους ασκητές της ερήμου. Κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη. Τα πατερικά αποφθέγματά του βρίσκονται στο Γεροντικό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Γεροντικό, κάποιος από τους Πατέρες της ερήμου φώναξε μία μέρα τον νεαρό ακόμη μοναχό Αγάθωνα «Αββά». Ένας άλλος που τον άκουσε τον ρώτησε: Από τώρα τον έκανες «Αββά»; Δεν τον έκανα εγώ, αποκρίθηκε εκείνος, μα ο τρόπος της ζωής του.


Οι Άγιοι Θεόφιλος και Ελλάδιος οι Μάρτυρες

Οι Άγιοι αυτοί Μάρτυρες ήταν Λίβυοι στην καταγωγή. Επειδή διακήρυτταν την πίστη τους στον Χριστό, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον ανθύπατο. Δεν δείλιασαν όμως καθόλου ενώπιον του άρχοντα, αλλά παρέμειναν σταθεροί στην πίστη τους. Για τον λόγο αυτό βασανίστηκαν σκληρά. Πρώτα τους καταξέσχισαν ο σώμα με αιχμηρά σιδερένια όργανα και έπειτα, αφού τους έδεσαν, τους κατέκαψαν με φωτιά και πυρακτωμένα σίδερα. Έτσι μαρτύρησαν και έλαβαν τον αμαράντινο στέφανο της δόξας του θεού.







Ο Όσιος Θεόδωρος, Κτήτορας και Ηγούμενος της μονής της Χώρας

Ο Όσιος Θεόδωρος γεννήθηκε το έτος 477 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη και ήταν συγγενείς του αυτοκράτορα Ιουστινιανού εκ γυναικός. Περί το 529 μ.Χ., συνοδευόμενος από δύο μαθητές του, το Θεόπλαστο και τον Τιμόθεο, μετέβη στα Ιεροσόλυμα, για να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο. Επανήλθε στην Κωνσταντινούπολη και έκτισε τη Μονή της Χώρας με δύο παρεκκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Άνθιμο Νικομήδειας και τους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες της Σεβαστείας.