Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Οι Άγιοι Ελλάδιος ο Κομενταρήσιος, Θεόδουλος, Βοήθος, Ευάγριος και Μακάριος

Οι Άγιοι αυτοί, ήσαν ειδωλολάτρες και πίστεψαν στον Χριστό διά της Αγίας Μάρτυρος Θεοδούλης, όταν ανέλαβαν από τον ηγεμόνα της Αναζαρβού Πελαγίου να επαναφέρουν την Αγία στη θρησκεία των ειδώλων με βασανιστήρια. Άθλησαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.) και Μαξιμιανού (285-305 μ.Χ.) και υπέστησαν το υπέρ Χριστού μαρτύριο, αφού στο τέλος τους αποκεφάλισαν. Ως τόπος του κοινού μαρτυρίου φέρεται η πόλη Αναζαρβός της Κιλικίας.

Η Αγία Ξένη


Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον τόπο και τον χρόνο του Μαρτυρίου της Αγία Ξένης. Η μόνη πληροφορία, αναφέρει ότι Μαρτύρησε διά πυρός.






Ο Όσιος Μαρκιανός

Ο Όσιος Μαρκιανός γεννήθηκε και ανατράφηκε στην πόλη Κύρρο. Περιφρόνησε τα εγκόσμια και αναχώρησε για την έρημο, όπου κλείστηκε μέσα σε ένα πολύ στενό κελί με αυστηρή νηστεία και προσευχή.
Η οσιακή πολιτεία του τον έκανε να αποκτήσει την φήμη του Αγίου. Πλήθος πιστών κατέφευγε στην πνευματική του προστασία και ζητούσε ειρήνη και ανάπαυση. Τον βίο του συνέγραψε ο Θεοδώρητος Κύρου στο έργο του «Φιλόθεος Ιστορία».
Ο Όσιος Μαρκιανός κοιμήθηκε με ειρήνη.


Ο Όσιος Εφραίμιος




Ο Όσιος Εφραίμιος αναφέρεται στον Σιναϊτικό Κώδικα 150.
Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον βίο του Οσίου.





Ο Όσιος Σιλβανός ο εν Παλαιστίνη ασκήσας




Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον βίο του Οσίου.






Ο Άγιος Ιωακείμ εκ Βουλγαρίας

Ο Άγιος Ιωακείμ καταγόταν από τη Βουλγαρία και έζησε τον 13ο αιώνα μ.Χ. Διδάχθηκε το μοναχικό βίο του Αγίου Όρους και εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Τυρνόβου. Όταν ο αυτοκράτορας της Νίκαιας, Ιωάννης Δούκας Βατάτζης (1222-1254), τον οποίο η Εκκλησία τιμά ως Άγιο (4 Νοεμβρίου), συμμάχησε με τον ηγεμόνα των Βουλγάρων Ιωάννη Ασσάν τον Β’ (1218-1241) και τέλεσε τον γάμο του υιού αυτού Θεοδώρου μετά της θυγατέρας του Ασσάν Ελένης στη Λάμψακο της Μικράς Ασίας, τότε ο Αρχιεπίσκοπος Τυρνόβου αναγορεύθηκε Πατριάρχης με βασιλικό και συνοδικό θέσπισμα.
Ο Άγιος Ιωακείμ κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1248.


Ο Όσιος Αθανάσιος ο διά Χριστόν Σαλός


Ο Όσιος Αθανάσιος του Ναβολόσκυϊ καταγόταν από την περιοχή Καργκοπόλ της Ρωσίας και έζησε μεταξύ του 16ου και 17ου αιώνα μ.Χ. στην πόλη Βάγκα.
Ήταν διά Χριστόν Σαλός και βίωνε την Ευαγγελική ζωή με την απόρριψη των ανθρώπινων πραγμάτων που στους άλλους φαίνονται ως καλά επιτεύγματα.