Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Ο Άγιος Πέτρος ο Αβεσαλαμίτης

Ο Άγιος Μάρτυρας Πέτρος, διακρινόμενος για την βαθιά του πίστη στον Χριστό και για την σωματική του ευρωστία και δύναμη, όντας σε νεαρή ηλικία διεκήρυξε με παρρησία ότι ο Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός. Για τον λόγο αυτό ο άρχοντας της Ελευθερουπόλεως, αφού δεν κατόρθωσε να δελεάσει με κολακείες τον Άγιο και να τον τρομοκρατήσει με απειλές, για να αρνηθεί τον Χριστό, τον παρέδωσε στο πυρ, όπου ο Μάρτυρας ετελειώθη και έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.



Οι Άγιοι Οκτώ Μάρτυρες



Οι Άγιοι Οκτώ Μάρτυρες κατάγονταν από την Νίκαια της Βιθυνίας και μαρτύρησαν διά ξίφους. Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον Βίο των Αγίων Μαρτύρων.





Οι Άγιοι Τίγριος ο Πρεσβύτερος και Ευτρόπιος


Οι Άγιοι Τίγριος και Ευτρόπιος έζησαν κατά τους χρόνους του βασιλέως Αρκαδίου (395-408 μ.Χ.). Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον Βίο των Αγίων.







Οι Άγιοι Ζωτικός, Ρογάτος, Μοδεστός και Καστούλιος οι Μάρτυρες



Ήταν στρατιωτικοί και μαρτύρησαν στην Αφρική. Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον Βίο των Αγίων Μαρτύρων.






Ο Άγιος Αρκάδιος ο Μάρτυρας


Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον Βίο του Αγίου Μάρτυρα.







Ο Άγιος Φιλόθεος ο Μάρτυρας


Ο Άγιος Φιλόθεος μαρτύρησε στην Αντιόχεια τον 4ο αιωνα μ.Χ. Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον Βίο του Αγίου.









Ο Άγιος Εϊλιανός εκ Ρώμης


Ο Άγιος Εϊλιανός καταγόταν από την Ρώμη και έζησε περί τον 6ο αιώνα μ.Χ. Ήλθε στην Βρετανία, όπου ασκήτεψε θεοφιλώς στην περιοχή βόρεια του Ανγκλέσεϋ και κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη.






Μνήμη Ναού Αγίου Αλεξάνδρου, πλησίον των Αγίων Αποστόλων


Δεν γνωρίζουμε σε ποιον από τους ομώνυμους Αγίους ήταν αφιερωμένος αυτός ο ναός, που βρισκόταν κοντά στο ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη και ίσως σήμερα να εόρταζε την μνήμη των κτητόρων αυτού.







Ο Όσιος Γαλακτίων ο διά Χριστόν σαλός


Ο Όσιος Γαλακτίων ήταν μαθητής και υποτακτικός του Οσίου Μαρτινιανού (1483). Κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1506 στη Ρωσία.







Ο Όσιος Θεοδόσιος εκ Ρωσίας


Ο Όσιος Θεοδόσιος γεννήθηκε στην Ρωσία και ήταν συνασκητής του Αγίου Παϊσίου Βελιτσκόβσκυ, του οποίου τη μνλημη τιμά η Εκκλησία στις 15 Νοεμβρίου. Κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1802.






Ο Άγιος Βασίλειος ο Ιερομάρτυρας


Ο Άγιος Ιερομάρτυς Βασίλειος Σολόβσκι, τιμάται υπό της Εκκλησίας της Ταλλίνης και Εσθονίας. Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον Βίο του Ιερομάρτυρα.