Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Η Αγία Φωτεινή

Δυτικά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μαντινείας, βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής. Ανήκει στο Μαντινειακό Σύνδεσμο. Η θεμελίωσή του έγινε το έτος 1969 και τα εγκαίνια το 1978, από τον τότε Μητροπολίτη Κυρό Θεόκλητο το Β΄ Φιλιππαίο.

Εξωτερικά ο Ναός διαφέρει από τα συνηθισμένα. Η διαφορετικότητα των υλικών, αλλά και η αρχιτεκτονική του, δημιουργούν συναισθήματα θαυμασμού στον επισκέπτη και τον οδηγούν παράλληλα σε διάφορες σκέψεις και προβληματισμούς. Σ' αυτό το ναό έχει γίνει προσπάθεια να συνδυαστούν στοιχεία της βυζαντινής τέχνης με στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αυτό φαίνεται έντονα και στο εσωτερικό του Ναού, παρατηρώντας τα ψηφιδωτά δάπεδα και τις παραστάσεις στους τοίχους.Είναι βέβαιο ότι στον Ιερό αυτό χώρο η ψυχή ηρεμεί ενώ ο ανθρώπινος νους μπορεί να ταξιδέψει σε βαθύτερες πνευματικές αναζητήσεις.Σήμερα στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής γίνονται γάμοι ή βαπτίσεις και στο ειδυλλιακό τοπίο οι επισκέπτες μπορούν να χαρούν τη φύση.




Δυτικά της εκκλησίας βρίσκεται το Φρέαρ Ιακώβ που συμβολίζει τη συνάντηση του Ιησού με τη Σαματείτιδα.
Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται το Ηρώον, προς τιμή όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και κατάγονται από τα Δ.Δ. του Δήμου Μαντινείας.