Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Το Καρναβάλι της Πάτρας

Στο πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων συμμετέχει και η Ελλάδα, με το παγκοσμίου φήμης καρναβάλι της Πάτρας. Πραγματοποιείται εδώ και 160 χρόνια, βασισμένο στα ελληνικά ήθη και έθιμα της Αποκριάς και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Διαρκεί από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα και ο εορτασμός κορυφώνεται με την μεγάλη παρέλαση της Βασίλισσας του καρναβαλιού και του Βασιλιά Καρνάβαλου την τελευταία Κυριακή της αποκριάς. Στην παρέλαση συμμετέχουν χιλιάδες μασκαρεμένοι Πατρινοί με τη συνοδεία αρμάτων και χορεύουν στο ρυθμό λάτιν μελωδιών. Το βράδυ της προηγούμενης μέρας πραγματοποιείται και άλλη παρέλαση, αυτή τη φορά υπό το φως αναμμένων δαυλών. Άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού είναι: το κυνήγι του θησαυρού, τα μπουρμπούλια ( στο δημοτικό θέατρο της πόλης οι γυναίκες ντυμένες ντόμινα επιβάλουν τη θέλησή τους στους άντρες), το καρναβάλι των μικρών (παρέλαση στην οποία συμμετέχουν μικρά παιδιά). Τη λήξη των εκδηλώσεων σηματοδοτεί το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στο λιμάνι της πόλης.

Το Καρναβάλι της Ξάνθης
Το Καρναβάλι της Ξάνθης είναι άλλο ένα φημισμένο καρναβάλι της Ελλάδας, όπου στις εκδηλώσεις του συμμετέχουν μεταμφιεσμένοι και άρματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας στο ρυθμό του κεφιού και του γλεντιού που οι μέρες επιβάλλουν.




«Ανακατωσάρια» Γρεβενών
Άλλο ένα πολύ γνωστό Αποκριάτικο γλέντι είναι τα «Ανακατωσάρια» που γίνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στα Γρεβενά. Πρόκειται για την αναβίωση ενός παλιού λαϊκού δρώμενου, του οποίου προφορικές μνήμες έχουμε από τα μέσα του 19ου αιώνα. Είναι ένα τριήμερο πανηγύρι κεφιού και χαράς που πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών. Με φόντο τις φαντασμαγορικές φωτιές στο κέντρο της πόλης και τους φανούς στης γειτονιές, τις υπαίθριες ψησταριές, το άφθονο κρασί και την δυνατή μουσική, όλοι επιδίδονται σε ένα τρελό γλέντι κεφιού και χαράς.



Το Καρναβάλι του Μοσχάτου
Πλήθος κόσμου επισκέπτεται το καρναβάλι του Δήμου Μοσχάτου στην Αθήνα, με μεγάλη παράδοση στις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Μια από τις πιο πετυχημένες διοργανώσεις με πολλές εκδηλώσεις και μεγάλο κέφι, που κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή με τη μεγάλη παρέλαση που πραγματοποιείται.