Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Ο Όσιος Ηλιού ο Θαυματουργός


Ο Όσιος Ηλιού υπήρξε ένας από τους μεγάλους διδασκάλους και καθηγητές της ερήμου. Είδε την πείνα και δεν την λογάριασε. Τα ψύχη και τα αψήφησε. Την αγρυπνία και την καταφρόνησε. Τις στερήσεις και τις καταπάτησε. Τους τυράννους και τους αντέβλεψε. Μύριους κατατρεγμούς και τους κατήσχυνε. Τι φοβόταν μόνο; Τρία πράγματα, όπως έλεγε : την ώρα, κατά την οποία έμελλε η ψυχή του να εξέλθει από το σώμα του, τον καιρό, κατά τον οποίο έμελλε να φανεί ενώπιον του Θεού, και την στιγμή, κατά την οποία θα εξερχόταν η περί αυτού απόφαση του Δικαιοκρίτου και Φιλανθρώπου Θεού.
Ο Όσιος Ηλιού ο Θαυματουργός κοιμήθηκε με ειρήνη.

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ό Αβεσαλαμίτης

Ό ένδοξος μάρτυρας Πέτρος, πού ήταν πολύ δυνατός, τόσο στο σώμα, όσο και στην ψυχή και στην πίστη, ομολόγησε με μεγάλο θάρρος τον Χριστό στη νεανική του ηλικία. Ό άρχοντας της Ελευθερούπολης, επειδή δεν μπόρεσε ούτε με κολακείες να αλλάξει τη γνώμη του Πέτρου,οϋτε με απειλές να τον φοβίσει, τον έριξε στή φωτιά. Και εκεί ό γενναίος της ευσέβειας αγωνιστής πήρε το στεφάνι του μαρτυρίου.


ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΟΚΤΩ ΜΑΡΤΥΡΕΣ από τη Νίκαια



Μαρτύρησαν δια ξίφους.









Η ΑΓΙΑ ΕΥΘΑΣΙΑ



Μαρτύρησε δια ξίφους.





Ο ΟΣΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΙΑΝΟΣ


ό της Μονής Κυρίλλου εν Λευκή Λίμνη Ρωσίας (1483) και ό μαθητής του ΟΣΙΟΣ ΓΑΛΑΚΤΙΩΝ* ό δια Χριστόν Σαλός (+ 15ος αι.).



Ο ΑΓΙΟΣ ΒΕNEDIC BISTOR, ηγούμενος (Αγγλος)

Λεπτομέρειες για τη ζωή αυτού του αγίου της ορθοδοξίας, μπορεί να βρει ό αναγνώστης στο βιβλίο "Οί Αγιοι των Βρεττανικών Νήσων" του Χριστόφορου Κων. Κομμοδάτου, επισκόπου Τελμησσού, Αθήναι 1985.