Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Εκκλησίες & Μοναστήρια Άργους

Τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας στο τόπο μας είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής κληρονομιάς και αποτελούν αξιόλογο πόλο έλξης επισκεπτών. Οι βυζαντινές και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες με την αξιόλογη εικονογράφησή τους, τις τοιχογραφίες και τις σπάνιες εικόνες τους, τα ξωκλήσια και τα μοναστήρια, μαρτυρούν την επίμονη προσήλωση στις παραδόσεις και τη στενή και μακραίωνη διασύνδεση της τέχνης με τη θρησκευτική λατρεία. Eυσεβείς περιηγητές, φιλέρευνοι τουρίστες, αλλά και θαυμαστές της θρησκευτικής τέχνης έχουν τη δυνατότητα μέσα από ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό οδοιπορικό στις εκκλησίες και τα μοναστήροια της περιοχής να έρθουν σε επαφή με την πνευματικότητα της ορθοδοξίας.


Ναός Αγίου Πέτρου

Ο περίφημος παλαιός ναός του Αγίου, καταστράφηκε από τους βαρβάρους. Ο σημερινός Μητροπολιτικός Ναός, δεν ηγέρθη στα ερείπια του παλαιού αλλά στη θέση που υπάρχει σήμερα. Ο θεμέλιος λίθος κατετέθη στις 17/7/1959 παρουσία του Βασιλιά Όθωνα από τον επίσκοπο Αργολίδας Γεράσιμο Παγώνη, παρουσία του Όθωνα, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση έριξε στα θεμέλια χρυσά νομίσματα. Για την ανέργεση του οι Αργείοι προσέφεραν για πολλά χρόνια τα αλωνιστικά τους δικαιώματα, δέρματα αμνών, κ.λ.π. Η τελετή εγκαινίων του έγινε από τον ίδιο Επίσκοπο στις 18/4/1965. Ο ρυθμός του είναι Βασιλικός μετά τρούλου και έχει αφιερωθεί ακόμη στον Άγιο Νικόλαο και στον Απόστολο Ανδρέα.









Η μνήμη του Άγιου Πέτρου εορτάζεται στις 3 Μαΐου.

Στις 19 Ιανουαρίου 2008, η πόλη υποδέχθηκε την μετακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Εν Αγίοις Πατρός ημών Πέτρου Αρχιεπισκόπου Άργους του Θαυματουργού, τα οποία θα βρίσκονται πλέον στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου, στο Άργος. Στις 21 Ιανουαρίου 1421 έγινε η ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου καθώς και η μεταφορά του στο Ναύπλιο, και από κει στο Βατικανό, από Λατίνο επίσκοπο (ο Άγιος Πέτρος εκοιμήθη το 925 μ.Χ. και η σορός του ενταφιάστηκε στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου).

Άργος μετακομιδή λειψάνων αγίου Πέτρου Θαυματουργού


Ναός Αγίου Ιωάννου ή Τιμίου Προδρόμου

















Kτίστηκε μετά το 1822 και περατώθηκε το 1829. Ο προηγούμενος ναός ήταν ημιυπόγειος και ο εισερχόμενος κατέβαινε έξι με επτά σκαλιά σκαλιά προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο του Ναού. Προτιμούσαν την εν λόγω αρχιτεκτονική δομή ώστε να εμποδίζουν τους έφιππους Τούρκος να εισέλθουν στο εσωτερικό του Ναού και να τους βεβηλώνουν. Σ΄ εκείνο τον παλιό ναό έγινε η δοξολογία και ορκίστηκαν οι πληρεξούσιοι της Α΄ εθνοσυνέλευσης το Δεκέμβριο 1821. Στην αυλή του ναού πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης, που διακόπηκαν και συνεχίστηκαν στη Νέα Επίδαυρο.
Όταν έφτασε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην επαναστατημένη Ελλάδα, ο νέος ναός δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα και ο κυβερνήτης ενίσχυσε το έργο οικονομικά. Στη δυτική πλευρά του ναού υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα, με την οποία οι Αργείοι θέλησαν τότε να τιμήσουν το δωρητή.


Εσωτερικά ο ναός είναι ιδιαίτερα πλούσιος και εντυπωσιακός. Εκτός από την αγιογράφηση του, αξιόλογο είναι το επίχρυσο εικονοστάσι, έργο του Μιχαήλ Ζωγράφου και του γιου του Παναγιώτη Ζωγράφου (1888). Την προσοχή του επισκέπτη έλκουν επίσης το δεσποτικό και τα δυο προσκυνητάρια, έργα του Περ. Κ. Ζωγράφου (1912). Ο ναός είναι ασφαλισμένος με σιδεριές, που τοποθετήθηκαν το 1912, επειδή είχε καταστεί ετοιμόρροπος από τον ισχυρό σεισμό του 1896. Το καμπαναριό έγινε το 1853 με δαπάνη του Δήμου. Δήμαρχος διατελούσε τότε ο Κωνσταντίνος Βώκος. Ο ναός ήταν καθεδρικός μέχρι το 1865, μεταγενέστερα έγινε ο Άγιος Πέτρος.
Στον περίβολο του ναού έχουν ενταφιαστεί διάφοροι εξέχοντες Έλληνες και φιλέλληνες. Εκεί ευρίσκεται και ο οικογενειακός τάφος του Δημήτριου Τσώκρη. Αξίζει να αναφερθεί πως στη βορειοδυτική άκρη της αυλής ενταφιάστηκαν οι περισσότεροι από τους νεκρούς της Γαλλικής επίθεσης το 1833.

Παλαιός Ναός Αγίου Βασιλείου


Στο Νοτιοανατολικό νεκροταφείο της πόλης
Πρόκειται για εκκλησία λιτή με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Ο Ναός ευρίσκεται σε επί¬πεδο χαμηλότερο από εκείνο του αύλειου χώρου του. Εί¬ναι μονόκλιτη και σταυρεπίστεγη, δηλαδή με στέγη σε σχήμα σταυρού, κτισμένη με στενές φωτιστικές θυρίδες και αργολιθοδομή.Οι ναοί αυτού του τύπου είναι της όψιμης μεταβυζαντινής περιόδου. Ειδικά για τον Άγιο Βασίλειο υπάρχει η πρόσθετη πληροφορία ότι κτίστηκε από τον Ιτζέτ Μπέη για τους χριστιανούς εργάτες και υπηρέτες του. Ο Ιτζέτ Μπέης ήταν αδελφός του Νακίμ Μπέη, του τελευταίου διοικητή Άργους.

Ο ναός έχει υποστεί διάφορες μεταγενέστερες επεμβάσεις, όπως στέγαστρα, επιχρίσματα και ασβεστώματα.

Παλαιός Ναός Αγίου Νικολάου











Στο Βόρειο νεκροταφείο της πόλης
Στο ναό αυτό εκκλησιάζονταν οι ενορίτες του Αγίου Νικολάου, πριν κτιστεί ο μεγάλος ναός του Αγίου Νικολάου στην οδό Κορίνθου το 1966. Ο παλιός ναός του Αγίου Νικολάου είναι ένας πετρόκτιστος ναός, τρίκλιτος, σταυρεπίστεγος, δηλαδή με στέγη σε σχήμα σταυρού, της ύστερης βυζα-ντινής περιόδου (15ος αιώνα). Η αψίδα της ανατο¬λικής πλευράς σχηματίζει τρεις κόγχες. Εσωτερικά έχει δύο κίονες και η εγκάρσια καμάρα υψώνεται μεταξύ των κιόνων αυτών και του τέμπλου