Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Οι Άγιοι Ορθόδοξοι Μάρτυρες που κάηκαν μέσα σε ΝαόΑυτοί κάηκαν ζωντανοί από τους Αρειανούς στην Καρχηδόνα,τη στιγμή που ήταν συναθροισμένοι στον Ναό και προσεύχονταν.


Οι Άγιοι Δύο ΙερείςΑυτοί μαρτύρησαν στην Καρχηδόνα στα χρόνια του βασιλιά Ζήνωνα (474-476) και όταν άρχοντας εκεί ήταν ο Ονώριχος ο Αρειανός.Αφού τους συνέλαβαν τους θανάτωσαν μαρτυρικά με πριόνισμα.

Οι Άγιοι 60 Ιερείς
Αφού συνελήφθησαν μαζί με τους πιο πάνω Μάρτυρες,θανατώθηκαν,αφού τους έκοψαν τις γλώσσες.

Η Αγία Ορθόδοξη Γυναίκα που μαρτύρησε στη ΡώμηΚάηκε ζωντανή στη Ρώμη,επειδή δεν θέλησε να δεχτεί τον Αρειανισμό και προτίμησε την Ορθοδοξία.


Ο Όσιος Ιγνάτιος


Αυτός λέγεται ότι μόναζε σ' ένα κελί κοντά στις Βλαχερνές και απεβίωσε ειρηνικά.Ο Άγιος Πρίσκος


Για τον Μάρτυρα αυτόν σημειώνεται μόνο,ότι συμμαρτύρησε μαζί με τους Μάρτυρες Μαρτίνο και Νικόλαο και ότι πέθανε μαρτυρικά από στέρηση τροφής.Γίνεται δε και των τριών η πανήγυρης κοντά στο τείχος των Βλαχερνών.


Ο Άγιος Μαρτίνος
Μαρτύρησε,αφού τον κομμάτιασαν με τσεκούρι.


Ο Άγιος Νικόλαος
Μαρτύρησε δια πυρός.


Τα εγκαίνια της Υπεραγίας Θεοτόκου “εν τοις Κουράτορος”
Κατά τον Πατμιακό Κώδικα 266. Δεν έχουμε λεπτομέρειες για το γεγονός.


Ο Όσιος Γρηγόριος ο Ησυχαστής


Έζησε στα μέσα του 14 αιώνα μ.Χ.και υπήρξε κτήτορας της Μονής Αγίου Νικολάου του Αγίου Όρους,που σήμερα ονομάζεται Μονή Γρηγορίου,από το όνομα του κτήτορα.Έζησε οσιακά και απεβίωσε ειρηνικά.

Απολυτίκιο.Ήχος α’.Χορός Αγγελικός.
Εγρήγορσιν αεί,προς ζωής αναβάσεις, ποιούμενος σοφέ, τους οσίους σου πόνους,εις ύψος ανέδραμες,απαθείας Γρηγόριε,όθεν έλαμψας,των αρετών ταις ακτίσι και κατηύγασας,των Μοναστών τας χορείας,πιστώς επομένας σοι.


Ο Όσιος Ιωάννης ο Νηστευτής "ο εν τω Σπηλαίω" (Ρώσος)Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον Βίο του Οσίου.