Μπορεί τα δικά μας έθιμα για τα Χριστούγεννα να είναι λίγο πολύ γνωστά, ήρθε όμως η ώρα να κοιτάξουμε και λίγο πώς γιορτάζεται η γέννηση του Χριστού στον υπόλοιπο κόσμο. Και ναι, τα Χριστούγεννα δεν είναι θέμα μόνο της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά και της Κίνας, της Ιαπωνίας, κτλ…!
Οι Άγγλοι, η μηλιά και η μπαλοθιές!
Οι Βρετανοί έχουν πάντα έναν πρωτότυπο τρόπο για να εκδηλώνουν τη χαρά τους. Το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων μαζεύονται γύρω από τις παλαιότερες μηλιές, στους αγρούς και τα περιβόλια, πίνουν μπύρα και τραγουδούν μέχρι πρωίας. Μάλιστα, το έθιμο επιτάσσει να πυροβολούν στα κλαριά των μηλιών για να διώξουν τα κακά πνεύματα!
Τα κεριά των Γερμανών
Από την άλλη μεριά, οι… φίλοι μας οι Γερμανοί έχουν το έθιμο «Adventskranz» όπου τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες του χρόνου τοποθετούν σε ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις από ένα κερί την Κυριακή κάθε εβδομάδας που τελειώνει. Με αυτόν τον τρόπο μετρούν αντίστροφά τον ερχομό του νέου έτους.
Για ένα «πήγαινε» ζουν οι νεαρές Πολωνές
Στην Πολωνία όσα ανύπαντρα κορίτσια υπάρχουν κρυφακούν ανήμερα Χριστούγεννα τις συζητήσεις των γειτόνων τους. Ξεροσταλιάζοντας πίσω από την πόρτα ή το παράθυρο, περιμένουν με ανυπομονησία να ακούσουν τη λέξη «πήγαινε» μπας και παντρευτούν μέσα στον επόμενο χρόνο… Η μεγάλη «ήττα» θα είναι να ακούσουν τη λέξη «κάθισε» που σημαίνει ότι ο γάμος θα αργήσει «μια αιωνιότητα και μια ημέρα»…
Το τραγούδι της Σουηδέζας «Λουτσία»
Στις 13 Δεκέμβρη, δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, το σύμβολο του φωτός, η «Λουτσία» φοράει έναν άσπρο χιτώνα και ένα στεφάνι από αναμμένα κεριά στα μαλλιά. Συνήθως την υποδύεται η μεγαλύτερη κόρη του σπιτιού, η οποία έχει καθήκον να προσφέρει σε κάθε σπίτι της γειτονιάς ζεστό καφέ και κουλουράκια, τραγουδώντας παράλληλα το λαϊκό ναπολιτάνικο τραγούδι «Σάντα Λουτσία».
Ο Λαμ Κουνγκ Κουνγκ της Κίνας
Ο κινέζος Άγιος Βασίλης λέγεται Λαμ Κουνγκ Κουνγκ (σε ακριβή μετάφραση «Καλός γερο – πατέρας) ο οποίος αφήνει στις βαμβακερές κάλτσες κάθε σπιτιού γλυκά και δώρα.
Το Χριστόξυλο της Νότιας Γαλλίας
Όπως και στη χώρα μας, οι Γάλλοι του Νότου αφήνουν ένα μεγάλο κούτσουρο να καίει στο τζάκι από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά. Παράλληλα, στους καθεδρικούς ναούς της χώρας γίνεται αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού με κούκλες.
Η ρωσική αναπαράσταση της Παναγίας
Στην παγωμένη Ρωσία, τη νύχτα των Χριστουγέννων μια κόρη από κάθε οικογένεια ντύνεται στα λευκά παριστάνοντας την Παναγία. Καμία άλλη πρόβλεψη για τους υπόλοιπους «πρωταγωνιστές» της ιστορίας…!
Ο Ιάπωνας Χοτέισο
Έναν διαφορετικό Άγιο Βασίλη έχουν και οι Ιάπωνες, που ακούγεται λίγο… ανατριχιαστικός, αλλά παραδοσιακά έθιμα είναι αυτά! Ο Χοτέισο λοιπόν έρχεται την Παραμονή των Χριστουγέννων κρατώντας μια μεγάλη σακούλα με παιχνίδια. Κάτι σαν το δικό μας δηλαδή, αλλά με μια λεπτομέρεια: Έχει μάτια και πίσω από το κεφάλι!
Το κάρβουνο της ιταλίδας μάγισσας Μπεφάνα
Οι Ιταλοί περιμένουν λίγο παραπάνω για να πάρουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Για την ακρίβεια, παραμονή Θεοφανίων, η καλή μάγισσα Μπεφάνα πετάει με τη σκούπα της και αφήνει παιχνίδια στα παπούτσια των καλών παιδιών. Στα κακά παιδιά όμως αφήνει μόνο ένα τσουβάλι κάρβουνο!