Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Ο Άγιος Σωσίθεος




Μαρτύρησε δια ξίφους.







Ο Άγιος Ναρσής ο Πέρσης




Μαρτύρησε δια ξίφους.






Ο Άγιος Ισαάκ



Μαρτύρησε δια ξίφους. Μάλλον είναι ο ίδιος μ'αυτόν της 22ας Σεπτεμβρίου.






Η Αγία Βάσσα


Πατρικία και ηγουμένη μονής γυναικείας στην Ιερουσαλήμ, όπου ίδρυσε και τη Μονή του Αγίου Μηνά, που ηγούμενός της υπήρξε ο επίσκοπος Ιαμνίης, Στέφανος. Η μνήμη της αναφέρεται στο Ιεροσολυμιτικό Κανονάριο (σελ. 120).




Ο Άγιος Εάσιος

Άγνωστος στον Συναξαριστή του Αγίου Νικόδημου και τα Μηναία. Η μνήμη του βρίσκεται στον Παρισινό Κώδικα 1621 ως εξής: Υπήρξε επί Διοκλητιανού (284-304) και ότι, καταγγέλθηκε σαν χριστιανός στον άρχοντα Καλβησιανό. Και αφού ομολόγησε τον Χριστό, πρώτα τον έδεσαν χειροπόδαρα, έπειτα τον κρέμασαν πάνω σ' ένα ξύλο και τον έγδαραν με σιδερένια νύχια. Κατόπιν του έσπασαν τις κνήμες και τον έριξαν στη φυλακή. Στη συνέχεια, αφού τον έβγαλαν από τη φυλακή και τον βασάνισαν πάλι σκληρά, τελικά τον αποκεφάλισαν. Η βιογραφία του μάρτυρα αυτού, είναι όμοια με αυτή του μάρτυρα Εΰπλου (11 Αυγούστου) και καθόλου απίθανο ο Εΰπλους, από απροσεξία, να έγινε Εάσιος.


Η Αγία Wulhilda (Αγγλίδα)



Λεπτομέρειες για τη ζωή αυτής της αγίας της ορθοδοξίας, μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο "Οι Άγιοι των Βρετανικών Νήσων", του Χριστόφορου Κων. Κομμοδάτου, επισκόπου Τελμησού, Αθήναι 1985.