Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

Ο Άγιος Ανανίας ο Πέρσης

Καταγόταν από την πόλη Αρβήλ της Περσίας και ήταν ένας μεταξύ των Αγίων που δόξασαν το έδαφος της Περσίας με τις αρετές και τον ηρωισμό τους για την πίστη.
Συνελήφθη διότι προσπαθούσε να διαφωτίσει τους πατριώτες του στην αληθινή πίστη του Χριστού.
Βασανίστηκε σκληρά,αλλά δεν κάμφθηκε.Αντίθετα,παρέδωσε την τελευταία του πνοή, βλέποντας οράσεις ανδρών,περιβεβλημένων φωτεινούς στεφάνους,που τον καλούσαν στους τόπους της ανέκφραστης αγαλλίασης.


Ο Άγιος Θεόκλητος,Αρχιεπίσκοπος Λακεδαιμόνιας

Επονομάζεται και θαυματουργός.
Σώζεται εικόνα του σε εκκλησία της Μονεμβασίας,όπου από τα φθαρμένα στοιχεία δεν γίνεται γνωστή η εποχή του.Άλλες πηγές μας πληροφορούν ότι έζησε ασκητικότατο βίο, τον 9ο αιώνα και διακρίθηκε για την προσπάθειά του να εξυψώσει το ηθικό επίπεδο του ποιμνίου του.
Ήταν οπαδός του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Ιγνατίου και πήρε μέρος στην κατά του Φωτίου συγκληθείσα Σύνοδο (869-870).
Θεωρείται τοπικός Άγιος της Λακεδαιμόνιας,η δε βιογραφία του συντάχθηκε από κάποιον ανώνυμο.


Ο Όσιος Αντώνιος ο Νέος
Για τον Όσιο αυτό αναφέρει ο Ευεργετινός,ότι έγινε μοναχός και ζούσε ζωή ασκητική.
Για να ασκηθεί όμως περισσότερο,άφησε τον ησυχαστικό βίο και πήγε σε μια κοινοβιακή Μονή στην Κίο της Βιθυνίας και υποτάχθηκε στον ηγούμενο, δουλεύοντας τις πιο σκληρές δουλειές της Μονής.
Αφού έδειξε πολλή υπακοή και υπομονή και έγινε υπόδειγμα ασκητικής ταπεινοφροσύνης, απεβίωσε ειρηνικά.Ο Άγιος Ονήσιμος Αρχιεπίσκοπος ΕφέσουΑπεβίωσε ειρηνικά.Αλλού αναφέρεται σαν Ονησίφορος,μαζί με τον Σολομώντα, που ήταν και αυτός επίσκοπος Εφέσου.

Οι Άγιοι Ανανίας και Σολόχων Αρχιεπίσκοποι ΕφέσουΑπεβίωσαν ειρηνικά.Αλλά μάλλον πρόκειται περί παρεξηγήσεως.Διότι Αρχιεπίσκοποι Εφέσου υπήρξαν μόνο δύο,ο Ονήσιμος και ο Σολόχων ή Σολομών.

Εγκαίνια Ναού Αγίου Τρύφωνα Πλησίον της αγίας Ειρήνης αρχαίας και νέας


Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το γεγονός.