Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

O Όσιος Αγάπιος ο Αγιορείτης

Ο όσιος Αγάπιος διέμενε στη Σκήτη του Κολιτζοϋ της περιοχής Βατοπαιδίου. Όμως, σε μια επιδρομή τους οι Αγαρηνοί πειρατές τον αιχμαλώτισαν και τον πούλησαν σαν δούλο σ' έναν άλλο Αγαρηνό. Αυτός τον είχε δεμένο με αλυσίδες, για τον φόβο μην αποδράσει, και τον χρησιμοποιούσε στις πιο σκληρές και βαριές εργασίες.
Δια της προσευχής και κατά τη στιγμή που βρισκόταν στη φυλακή, η Υπεραγία Θεοτόκος τον ελευθέρωσε. Τότε ο όσιος αμέσως γύρισε στο Άγιο Όρος, στον Γέροντα του. Αλλά ο Γέροντας, μόλις τον είδε, του έκανε παρατήρηση διότι έφυγε κρυφά χωρίς την έγκριση του κυρίου του, και του είπε αμέσως να γυρίσει πίσω.
Ο όσιος Αγάπιος έκανε υπακοή και επέστρεψε στον Αγαρηνό κύριο του. Η ενέργεια του αυτή συγκίνησε τον Αγαρηνό, με αποτέλεσμα αυτός και οι δύο γιοί του, μαζί με τον όσιο Αγάπιο, να έλθουν στο Άγιο Όρος και να γίνουν μοναχοί.


H Αγία Αντωνίνα η Οσιομάρτυς
Η Αγία Οσιομάρτυς Αντωνίνα μαρτύρησε το έτος 1924 μ.Χ. Δεν έχουμε άλλες λεπτομέρειες για τον βίο της Αγίας.

H Αγία Αναστασία η Νεομάρτυς
Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον βίο και το Μαρτύριο της Ρωσίδας Αγίας Αναστασίας (Αντρέγιεβνα) παρά μόνο ότι ήταν διά Χριστόν σαλή.

O Άγιος Μεθόδιος ο Ιερομάρτυρας εκ Ρωσίας
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Μεθόδιος μαρτύρησε το έτος 1920 μ.Χ. Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον βίο του Αγίου.

O Άγιος Παρασκευάς ο Τραπεζούντιος ο νεομάρτυρας

Ο Άγιος Νεομάρτυς Παρασκευάς καταγόταν από την Τραπεζούντα και ήταν ένας από τους προύχοντες της πόλεως. Μαρτύρησε το έτος 1659 μ.Χ. στην Τραπεζούντα δι' απαγχονισμού. Το ιερό λείψανο αυτού ενταφιάσθηκε στο ναό του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης και από εκεί ανακομίσθηκε στη Μονή Θεοσκεπάστου Τραπεζούντος.

O Όσιος Συνέσιος ο εν Λύση της Κύπρου αθλήσας

Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον βίο του Οσίου.


O Άγιος Σιλβέστρος Πατριάρχης

Η μνήμη του Αγίου Σιλβέστρου αναφέρεται στο Ιεροσολυμιτικό Κανονάριο σελ. 36 ως έξης: «Ἐν τὴ Ἀναστάσει, τοῦ ἁγίου πατριάρχου Σιλβέστρου». Η πανήγυρη του γινόταν στον ναό της Ανάστασης, αλλά άγνωστο ποιας πόλης Πατριάρχης ήταν ο Σίλβεστρος, που τη μνήμη του γιορτάζει η εκκλησία των Ιεροσολύμων.
Oι Άγιοι Γερβάσιος και Λέων οι αυτάδελφοι
Οι Άγιοι Γερβάσιος και Λέων μαρτύρησαν κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. Ο Άγιος Λέων ήταν Απόστολος των Βάσκων.Οι Άγιοι Χαρίσιος, Νικηφόρος και Αγάπιος

Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον βίο των Αγίων.


Ο Άγιος Νεστοριανός

Ο Άγιος Νεστοριανός μαρτύρησε διά ξίφους.


Οι Άγιοι Μάρκελλος και Αντώνιος

Οι Άγιοι Μάρκελλος και Αντώνιος μαρτύρησαν αφού τους έριξαν μέσα στη φωτιά.