Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Οι Άγιοι Εβέντιος και Θεόδουλος οι Ιερομάρτυρες




Οι Άγιοι Ιερομάρτυρες Εβέντιος και Θεόδουλος ήταν πρεσβύτεροι στην Εκκλησία της Ρώμης και μαρτύρησαν επί αυτοκράτορα Αδριανού (117 - 138 μ.Χ.), μαζί με τον Επίσκοπο Ρώμης Αλέξανδρο (βλέπε ίδια ημέρα).




Άγιος Αλέξανδρος ο Ιερομάρτυρας πάπας Ρώμης

Από τον Συναξαριστή του Αγίου Νικόδημου και τα Μηναία, καλείται Αλεξανδρίων. Αλλά με τέτοιο όνομα πάπας Ρώμης δεν υπήρξε ποτέ. Πρόκειται λοιπόν για τον πάπα Αλέξανδρο τον Α' (105 - 115 μ.Χ.).
Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Αλέξανδρος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και εξελέγη Επίσκοπος Ρώμης το έτος 105 μ.Χ.
Ο ιστορικός Ευσέβιος, διασκευάζοντας μία πληροφορία του Αγίου Ειρηναίου, Επισκόπου Λουγδούνων (τιμάται 23 Αυγούστου), αναφέρει ότι ο Άγιος Αλέξανδρος υπήρξε πέμπτος κατά σειρά Επίσκοπος Ρώμης. Μαρτύρησε επί αυτοκράτορα Αδριανού (117 - 138 μ.Χ.).


Οι Άγιοι Δέκα μάρτυρες οι ἐν Φοινίκῃ




Οι Άγιοι αυτοί Δέκα μάρτυρες, μαρτύρησαν δια ξίφους.




Ο Άγιος Ιουλιανός από την Κιλικία





Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον βίο του Αγίου . Πιθανώς να είναι ο ίδιος με αυτόν που εορτάζει στις 21 Ιουνίου.


Ο Άγιος Πάπας

Ο Άγιος Πάπας δόξασε τη χώρα της Λυκαονίας. Ήταν θερμός κήρυκας του Χριστού στον κόσμο της ειδωλολατρίας και καταδικάστηκε σε θάνατο. Στην αρχή τον χτύπησαν με λεπτές ευλύγιστες βέργες. Κατόπιν έσχισαν τα πλευρά του με σιδερένια νύχια. Στην κατάσταση που ήταν του φόρεσαν σιδερένια παπούτσια και τον βίαζαν να βαδίζει. Τέλος, μισοπεθαμένο τον κρέμασαν σ' ένα δένδρο, όπου παρέδωσε την τελευταία του πνοή ψιθυρίζοντας μέχρι τέλους: «Χριστιανὸς εἰμί». (Μάλλον είναι ο ίδιος άγιος μ' αυτόν της 14ης Σεπτεμβρίου).


Ο Άγιος Ρωμανός ο εν τω Παρίω





Ο Άγιος Ρωμανός μαρτύρησε δια ξίφους.







Ο Όσιος Ιωάννης ο ἐν Ρουφιαναῖς




Ο Όσιος Ιωάννης απεβίωσε ειρηνικά.