Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ο Άγιος Εύσχημος ή Ευσχήμων ο Ομολογητής επίσκοπος Λαμψάκου

Έζησε στα χρόνια των εικονομάχων. Παρ' όλο που οι βασιλικές διαταγές επέβαλλαν αυστηρότατες ποινές, εναντίον αυτών πού υπερασπίζονταν τις άγιες εικόνες, ο άγιος Εύσχημος εξετέλεσε το καθήκον του υπέρ αυτών, με όλο του το θάρρος. Καταγγέλθηκε, εξορίστηκε και φυλακίστηκε. Άλλ' υπέστη το διωγμό με όλη τη χαρά, που έφερε σ' αυτόν η συναίσθηση, ότι μαχόταν για την αγία μας Εκκλησία. Ο σεπτός επίσκοπος διακρίθηκε και για τα φιλάνθρωπο αισθήματα του. Οι φτωχοί ανακουφίζονταν πατρικότατα με τις πατρικές του φροντίδες. Και σ' αυτή ακόμα την εξορία του, ευσεβείς επισκέπτες του δώριζαν διάφορα χρηματικά ποσά, που όλα τα διέθετε για τους άπορους. Υπήρξε λοιπόν επίσκοπος γνήσιος και αληθινός, ποιμένας φιλόστοργος και ηρωικός, και δίκαια η Εκκλησία τον κατέταξε μεταξύ των αγίων της ομολογητών.


Ο Όσιος Ανδρέας εκ Ρωσίας


Ο Όσιος Ανδρέας γεννήθηκε το έτος 1746 μ.Χ. στη Ρωσία. Ασκήτεψε στη μονή της Αγίας Τριάδος του Ραφαΐλοβο, κοντά στην Επισκοπή του Τομπόλσκ, της οποίας διετέλεσε και ηγούμενος. Αργότερα συνέχισε το θεοφιλή βίο του στη μονή του Αγίου Συμεών της Μόσχας.
Ο Όσιος Ανδρέας κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1820 μ.Χ.




Ο Άγιος Ιωάννης του Γιούρεβιτς





Ο Άγιος Ιωάννης του Γιούρεβιτς καταγόταν από την Ρωσία και ήταν δια Χριστόν σαλός.






Ο Άγιος Ροστισλάβος ο Πρίγκιπας Κιέβου και Σμολένσκ



Ο Άγιος Ροστισλάβος Μστισλάβοβιτς, πρίγκιπας του Κιέβου και του Σμολένσκ, έζησε το 12ο αιώνα μ.Χ. στη Ρωσία και κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1176 μ.Χ.



Οι Άγιοι Πέτρος και Αφροδίσιος οι Μάρτυρες





Οι Άγιοι Μάρτυρες Πέτρος και Αφροδίσιος μαρτύρησαν στην Αφρική από τους βάνδαλους.






Ο Άγιος Βονιφάτιος Επίσκοπος Ρος της Σκωτίας

Ο Άγιος Βονιφάτιος (Boniface) γεννήθηκε στην Ιταλία και μετέβη στη Σκωτία για τη διάδοση του θείου λόγου. Αναμόρφωσε διά της ιεραποστολικής του δραστηριότητας, τα ήθη των κατοίκων διαφόρων Σκωτικών επαρχιών. Η Εκκλησία τον εξέλεξε Επίσκοπο της πόλεως Ρος.
Κοιμήθηκε οσίως το έτος 630 μ.Χ.





Ο Άγιος Ευτύχιος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ μαρτυρήσαντες




Ο Άγιος Μάρτυρας Ευτύχιος μαρτύρησε μαζί με άλλους Χριστιανούς κατά την εισβολή των Αράβων στη Μεσοποταμία, το έτος 741 μ.Χ.






Ο Άγιος Φλωρέντιος ο Μάρτυρας εν Θεσσαλονίκη

Ο Άγιος Μάρτυρας Φλωρέντιος καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη. Επειδή μυκτήριζε τους ειδωλολατρικούς λαούς και ομολογούσε τον Χριστό, ο ηγεμόνας της χώρας στην οποία βρισκόταν τον συνέλαβε, τον έδειρε «σφοδρώς» και στην συνέχεια τον κρέμασε σε ξύλο και του έξυσε τις σάρκες. Τέλος, άναψε μία μεγάλη φωτιά και τον έριξε μέσα σε αυτήν. Ο Μάρτυς του Χριστού τελειώθηκε ευχαριστώντας τον Θεό.



Οι Άγιοι Βασίλειος και Ευφράσιος οι Μάρτυρες




Οι Άγιοι Μάρτυρες Βασίλειος και Ευφράσιος μαρτύρησαν μαζί με άλλους Χριστιανούς στη Θεσσαλονίκη κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.



Ο Άγιος Αλέξανδρος, ο εν Πύδνη

Ο Άγιος αυτός, στην αρχή βρισκόταν στο σκοτάδι της πλάνης. Αργότερα όμως, έλαμψε σαν αστέρας πολύφωτος με την καλή του ομολογία. Διότι έκανε δριμύτατο έλεγχο στην πλάνη των ειδωλολατρών και καταπλήγωσε με τα λόγια του τον νοητό διάβολο. Οπότε οι πλανεμένοι ειδωλολάτρες, μη μπορώντας να υποφέρουν το θάρρος και τη δύναμη του Αγίου, προσπάθησαν να νικήσουν τη μεγαλοψυχία του με διάφορους τρόπους και κολακείες. Επειδή όμως δεν μπόρεσαν, τον αποκεφάλισαν. Ο Θεός όμως τον αντάμειψε με το ιαματικό χάρισμα, διότι το ιερό λείψανο του γιατρεύει κάθε ασθένεια εκείνων πού προστρέχουν σ' αυτό με πίστη.