Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Ο Άγιος Σωφρόνιος ο Διδάσκαλος Επίσκοπος Βράτσης της Βουλγαρίας



Ο Άγιος Σωφρόνιος γεννήθηκε το έτος 1739 μ.Χ. και κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1813 μ.Χ. Η Συνοδική πράξη της αγιοποιήσεώς του έγινε από την Εκκλησία της Βουλγαρίας στις 31 Δεκεμβρίου 1964 μ.Χ.




Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο βασιλεύς του Στραθκλάϊντ



Ο Άγιος Κωνσταντίνος γεννήθηκε το έτος 570 μ.Χ. και ήταν υιός του βασιλέως του Στραθ Κλάιντ και της βασιλίσσης Λανγκουορέφης. Καθοδηγήθηκε στον Χριστιανισμό από τον Άγιο Κολούμπα και αγωνίσθηκε υπέρ της Ορθόδοξης πίστης στην Αγγλία και στην Ιρλανδία. Ο Άγιος Κωνσταντίνος κοιμήθηκε με ειρήνη περί το έτος 640 μ.Χ.



Μνήμη των Σύρων Αγίων Μαρτύρων




Οι Άγιοι αυτοί Μάρτυρες μαρτύρησαν κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το μαρτύριο των Αγίων





Οι Άγιοι Ηρακλής και Ζωσιμάς




Οι Άγιοι Μάρτυρες Ηρακλής και Ζωσιμάς μαρτύρησαν στην Καρθαγένη. Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον βίο και το Μαρτύριο των Αγίων.




Ο Όσιος Σωφρόνιος ο Έγκλειστος


Ο Όσιος Σωφρόνιος έζησε στην Ρωσία κατά τον 13ο αιώνα μ.Χ. και ασκήτεψε στη Λαύρα του Αγίου Θεοδοσίου του Κιέβου. Φορούσε τρίχινα ρούχα και μια βαριά σιδερένια ζώνη και διάβαζε καθημερινά ολόκληρό το Ψαλτήρι. Κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη. (Η μνήμη του Οσίου Σωφρονίου επαναλαμβάνεται και στις 11 Μαΐου).




Ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Αγίου Επιμάχου




Τα ιερά λείψανα του Αγίου Επιμάχου (τιμάται 31 Οκτωβρίου) μετεκομίσθησαν στην Κωνσταντινούπολη από την Αλεξάνδρεια.