Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Άγιοι Θεότιμος (ή Τιμόθεος) και Θεόδουλος




Ήταν οι δήμιοι,που πίστεψαν στο Χριστό δια της Αγίας Ερμιόνης.Απεβίωσαν ειρηνικά.






Ο Άγιος Πετρώνιος
Μάλλον είναι ο μαθητής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου,που συνάντησε η Αγία Ερμιόνη στην Έφεσο,όταν πήγε μαζί με την αδελφή της Ευτυχίδα,και την εδραίωσε στο ευαγγελικό έργο.Ο άγιος Πετρώνιος απεβίωσε ειρηνικά.






Η Αγία Χαριτίνη
Επειδή η μνήμη της φέρεται μαζί με αυτή του αγίου Πετρωνίου,της αγίας Ερμιόνης και της Ευτυχίδας,θυγατέρων του αποστόλου Φιλίππου,ίσως και αυτή να μαρτύρησε κατά την παρουσία του Τραϊανού στην Έφεσο,όταν πήγαινε στον πόλεμο κατά των Περσών.Ίσως όμως να είναι η ίδια με αυτή της 5ης Οκτωβρίου.




Ο Άγιος Σαρβήλος (ή Ζάρβηλος)




Μαρτύρησε δια λιθοβολισμού.






Οι Άγιοι Κεντυρίων,Θεόδωρος,Αμμιανός,Ιουλιανός και Ωκεανός
Ήταν από το χωριό Κανδαύλη και συνελήφθηκαν επί βασιλέως Μαξιμιανού (288).Επειδή όλοι ομολόγησαν με θάρρος τη χριστιανική τους πίστη,τους έκαψαν ζωντανούς και έτσι πήραν το ένδοξο στεφάνι του μαρτυρίου.







Οι Άγιοι 3608 (κατ'άλλους 3628) Μάρτυρες που μαρτύρησαν στη Νικομήδεια
Οι Άγιοι αυτοί κατά τον διωγμό του Μαξιμιανού στη Νικομήδεια (290),κατά τον όποιο κάηκε και ο χριστιανικός ναός,κατέφυγαν στα βουνά, αλλά συνελήφθησαν και θανατώθηκαν απάνθρωπα.







H Εύρεσις των Τιμίων Λειψάνου του νεομάρτυρος Θεοδώρου,του Μυτιληναίου

Η εύρεση των Τιμίων Λειψάνου του νεομάρτυρος Θεοδώρου,του Μυτιληναίου έγινε το 1967 μ.Χ.Δεν έχουμε άλλες λεπτομέρειες για το γεγονός.