Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Άγιοι 150 Μάρτυρες




Γνωρίζουμε μόνο ότι μαρτύρησαν στην Παλαιστίνη.




Οι Άγιοι Τρύφων,Τρόφιμος και Δορυμέδων


Στους Συναξαριστές αναφέρεται γι'αυτούς μόνο η φράση:"η σύναξις τούτων τελείται πλησίον της Αγίας Άννης εν τω Δευτέρω".




Η Αγία Πετρωνία


Μαρτύρησε δια ξίφους.Εδώ μερικοί Συναξαριστές αναφέρουν και τη μνήμη της Όσιας Αναστασίας της ασκήτριας.





Η Αγία Γουδελία (ή Γοβδελία)
Ήταν Περσίδα χριστιανή απόστολος,που κατάφερε να φέρει πολλούς απίστους στο δρόμο της δια Χριστού σωτηρίας.Έζησε τον τέταρτο μετά Χριστόν αιώνα,όταν βασιλιάς της Περσίας ήταν ο Σαπώρ.Επειδή δυναμικά εκτελούσε το Ιεραποστολικό της έργο,τη συνέλαβαν και την έκλεισαν για πολλά χρόνια στη φυλακή.Οι εκεί κακοπάθειές της υπήρξαν φοβερές. Μόνο η θεία χάρη την ενίσχυσε,ώστε να κατανικήσει την υγρασία,το σκοτάδι και τις συχνές στερήσεις και αυτού του νερού.Αλλά όλα αυτά τα μακροχρόνια βάσανα,δεν ελάττωσαν καθόλου τη φωτιά της πίστης και τη φλόγα της γενναιότητάς της.Κατόπιν της έγδαραν το κεφάλι,χωρίς να υποκύψει η καρτερία της.Τελικά πέθανε με σταυρικό θάνατο.
(Νομίζω πως εδώ,με την πάροδο του χρόνου,έγινε σύγχυση μεταξύ των Συναξαριακών πηγών.Δηλαδή,ο Άγιος Γοβδελαάς που τιμούμε την ίδια μέρα έγινε,από λάθος αντιγραφές, Γουδελία ή Γοβδελία με πανομοιότυπη βιογραφία.Ενώ άλλες πηγές αναφέρουν,ότι πράγματι υπήρξε μάρτυς Γουδελία,που μαρτύρησε δια ξίφους χωρίς άλλα βιογραφικά στοιχεία, που όμως είναι περισσότερο πιθανό και αποδεκτό).



Οι Άγιοι Γοβδέλαος,Δάδας,Κάσδοος και Κασδόα
Ο Γοβδέλαος ήταν γιος του βασιλιά Σαβωρίου.Έγινε χριστιανός από έναν αξιωματικό του πατέρα του τον Δάδα.όταν το έμαθε αυτό ο Σαβώρ διέταξε και συνελήφθησαν και οι δύο. Όταν αυτοί αρνήθηκαν να θυσιάσουν στους Θεούς,το μεν Δάδα τον τεμάχισε ζωντανό,το γιο του Γοβδέλαου τον υπέβαλε σε βασανιστήρια,και έγδαρε το κεφάλι του,έκοψε τα μέλη του και κέντησε το σώμα του με καλάμια.Ο Κάσδοος ήταν συγγενής τού βασιλιά και επειδή έγινε χριστιανός τον έγδαρε ζωντανό.Η Κασδόα ήταν κόρη του βασιλιά,και αδελφή του Αγίου Γοβδέλαου.Αυτή είχε επισκεφθεί τον αδελφό της στην φυλακή,ο οποίος την έκανε χριστιανή. Όταν μαθεύτηκε αυτό ο βασιλιάς την συνέλαβε,και επειδή δεν μπόρεσε να αλλάξει την πίστη της την βασάνισε σκληρά μέχρι θανάτου.


Ο Άγιος Μαλαχίας ο Νέος Οσιομάρτυρας,από τη Ρόδο
Ήταν γιος Ιερέα από τη Ρόδο.Κάποτε πήγε στα Ιεροσόλυμα και συκοφαντήθηκε από τους Τούρκους,ότι έβρισε τον Μωάμεθ. Αμέσως συλλήφθηκε και οδηγήθηκε στις αρχές,που τον εκβίαζαν να εξωμόσει.Ο Μαλαχίας έδειξε μεγάλο θάρρος,με το όποιο εξήγειρε την οργή των Τούρκων,οι όποιοι αφού τον μαστίγωσαν,τρύπησαν τους αστραγάλους του και τον έδεσαν πίσω από ένα άγριο άλογο.Μετά από μία σειρά φρικτών βασανιστηρίων,οδηγήθηκε ο μάρτυρας έξω από την πόλη,όπου σουβλίστηκε και κάηκε πάνω σε αναμμένη φωτιά.Έτσι παρέδωσε την Αγία του ψυχή στις 29 Σεπτεμβρίου 1500.



Οι Άγιοι Μάρτυρες "Οι εν Στροφάσιν αναιρεθέντες" το 1530
Κανένας Συναξαριστής δεν αναφέρει τη μνήμη τους.Μαθαίνουμε γι'αυτούς από την Ακολουθία τους,ποίημα του Παχωμίου Ρουσσάνου,που δημοσιεύτηκε με τον τίτλο: "Ακολουθία ψαλλομένη εις τους οσίους πατέρας τους εν Στροφάσιν αναιρεθέντες και εις άπαντος τους παραπλήσιον τέλος λαχόντας".






Οι Άγιοι τρεις Νεομάρτυρες εν τω Βραχωρίω Αγρινίου (+ 1786)


Η ημερομηνία του μαρτυρίου τους δεν αναφέρεται πουθενά. Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον Βίο των Μαρτύρων.



Ο Άγιος Αντώνιος του Ζαντόσκ (Ρώσος) (Δια Χριστόν σαλός)


Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον Βίο του Αγίου.