Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Άγιοι Μάξιμος,Θεόδοτος και Ασκληπιοδότη

Μαρτύρησαν με σκληρό τρόπο,επειδή ομολόγησαν τον Χριστό.Στην αρχή τους μαστίγωσαν,κατόπιν τους έκοψαν τα χέρια και τα πόδια,τους φυλάκισαν και στο τέλος τους αποκεφάλισαν. (Καταγόταν από την Μαρκιανούπολη της Θράκης).





Η Αγία Λουκία η χήρα και Γεμινιανός ο γιος της
Η αγία Λούκια ήταν πλούσια Ρωμαία κατά την εποχή των βασιλέων Διοκλητιανού (284-304) και Μαξιμιανού (286-305). Μετά 36 χρόνια χηρείας και σε ηλικία 75 χρονών,προδόθηκε από τον ειδωλολάτρη γιο της Ευτρόπιο, στον Διοκλητιανό,ότι πιστεύει στον Χριστό.Τότε η Αγία συνελήφθη και κλείστηκε στη φυλακή.Εκεί υπέστη σκληρά βασανιστήρια,αλλά με τη χάρη του Θεού παρέμεινε αβλαβής και περιφερόταν στην πόλη για να αποδοκιμάσει μ'αυτό τον τρόπο την μικρότητα των βασανιστών της.Το είδε αυτό ο Γερμινιανός (ή Γεμινιανός),πίστεψε στον Χριστό και μαζί με την Λούκια παρουσιάστηκε στον βασιλιά,ομολογώντας τον Χριστό.Η Λούκια υιοθέτησε τον Γερμινιανό,τον βάπτισε και αφοί απαλλάχτηκαν από τους βασανιστές τους,έφυγαν στο Ταυρομένιο της Σικελίας.Αλλά εκεί,λόγω διωγμού,η Λούκια τράβηξε για τα βουνά,όπου απεβίωσε ειρηνικά.Ο δε Γερμινιανός συνελήφθη και αποκεφαλίστηκε.

Η Αγία Θεοδότη
Η Αγία Θεοδότη,η οποία έζησε στα χρόνια του βασιλιά Αλέξανδρου Σεβήρου το 22 μ.χ.Η Θεοδότη καταγόταν από τον Εύξεινο Πόντο,ήταν πλούσια αλλά και χριστιανή. Περισσότερο πλούσια όμως ήταν στην ψυχή της.Έκανε πολλά έργα φιλανθρωπίας και ήταν πάντα κοντά σε όποιον την είχε ανάγκη.Καταγγέλθηκε όμως στον διοικητή της Καππαδοκίας Σιμπλίκιο,ότι με τα χρήματά της προσπαθούσε να προσελκύσει ειδωλολάτρες στον χριστιανισμό.Αμέσως διατάχθηκε να την υποβάλλουν σε σκληρά βασανιστήρια.με θαυμαστό τρόπο όμως έκλεισαν οι πληγές της και η πόρτα της φυλακής άνοιξε μόνη της.Τελικά αποκεφαλίστηκε λαμβάνοντας έτσι το στεφάνι της αιωνίου ζωής.

Οι Άγιοι Πηλέας και Νείλος Ιερομάρτυρες και Επίσκοποι
Κατάγονταν από την Αίγυπτο. Παρουσιάστηκαν με θάρρος σαν Χριστιανοί, μαζί με τον Πατερμούθιο,τον Ηλία και 100 άλλους χριστιανούς,στον ειδωλολάτρη βασιλιά. Υπέστησαν φρικτά μαρτύρια,τους έβγαλαν το δεξί μάτι και στο τέλος τους έκαψαν ζωντανούς.



Οι Άγιοι Πατερμούθιος και Ηλίας οι ένδοξοι




Μαρτύρησαν δια πυρός.






Οι Άγιοι 100 Μάρτυρες οι Αιγύπτιοι



Πρόκειται για τους Μάρτυρες που μαρτύρησαν μαζί με τους Πηλέα και Νείλου.






Οι Άγιοι 50 Μάρτυρες από την Παλαιστίνη
Αυτοί ήταν από μια χώρα που ονομαζόταν Ζωώρα.Καταγγέλθηκαν στον δούκα του τόπου,ότι ήταν χριστιανοί.Στην αρχή τους έστειλαν στα μεταλλεία σαν εργάτες,αλλά επειδή επέμεναν στην πίστη τους,τελικά τους έκαψαν στη φωτιά ζωντανούς.






Οι Άγιοι Χαράλαμπος, Παντολέων και η συνοδεία τους

"Η σύναξις αυτών τελείται εν τω Δευτέρω"
Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον Βίο των Αγίων.





Ο Άγιος Ευξίφιος
Η μνήμη του αναφέρεται επιγραμματικά στο "Μικρόν Ευχολόγιον ή Αγιασματάριον" έκδοση “Αποστολικής Διακονίας” 1956,χωρίς άλλες πληροφορίες. Πουθενά άλλου δεν αναφέρεται η μνήμη του. Ίσως συγχέεται με τον άγιο Αυξίβιο (17 Φεβρουαρίου).(Εδώ ορισμένοι Συναξαριστές, αναφέρουν μαζί του και τη μνήμη των 300 Αλαμανών Κυπρίων).