Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Όσιος Ιωνάς ο Σαβαΐτης

Ήταν Πρεσβύτερος το έτος 829 μ.Χ. και πατέρας των Οσίων Ομολογητών Πατέρων Θεοδώρου
(27 Δεκεμβρίου) και Θεοφάνους (11 Οκτωβρίου) των Γραπτών,των οποίων τα πρόσωπα χαράκωσε ο εικονομάχος Θεόφιλος.Ο Όσιος λοιπόν αυτός Ιωνάς,αφού πήγε στη Λαύρα του Αγίου Σάββα και έγινε μοναχός,απέκτησε άκρα ευλάβεια προς τον Θεό και κατόρθωσε όλες τις χριστιανικές αρετές.Έτσι έφτασε σε βαθιά γεράματα και απεβίωσε ειρηνικά.

Ο Άγιος Ευσέβιος
Ο Άγιος αυτός,παρουσιάστηκε αυθόρμητα στον άρχοντα της Φοινίκης και του έκανε δριμύτατη παρατήρηση για τις διώξεις του εναντίον των χριστιανών.Εξοργισμένος ο άρχοντας,διέταξε να τον γδάρουν και να τρίψουν τις πληγές του με τρίχινα πανιά,που ήταν αλειμμένα με αλάτι.Ο Άγιος όμως,αντί να υποφέρει,χαιρόταν σαν να μη έπασχε ο ίδιος.Στην απόγνωση του ο άρχοντας τον αποκεφάλισε και έτσι ο Ευσέβιος έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.

Οι Άγιοι Ευσέβιος,Νέσταβος και Ζήνων τα αδέλφια Νέστωρ και Βούσιρις
Οι τρεις πρώτοι ήταν αδέλφια μεταξύ τους και όλοι υπήρξαν στα χρόνια του βασιλιά Ιουλιανού του Παραβάτη (360-363). Κατάγονταν δε από τη Γάζα.Επειδή ήταν χριστιανοί, συνελήφθηκαν από τους ειδωλολάτρες της πόλης και υποβλήθηκαν σε πολλές κακώσεις, συρόμενοι μέσα στους δρόμους.Βασανίστηκαν σκληρά και ποικιλοτρόπως.Τελικά συνέτριψαν τα κεφάλια τους με πέτρες και αφού τους έβγαλαν έξω από την πόλη τους έκαψαν μέσα σε καμίνι.

Ο Όσιος Ισαάκιος (ή Ακάκιος) επίσκοπος Κύπρου
Υπήρξε επίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου,η ζωή του είναι πανομοιότυπη με αυτή του οσίου Μελετίου επισκόπου Κύπρου (20 Δεκεμβρίου).Ο Ισαάκιος κατανάλωσε τη ζωή του στη διάδοση του θείου λόγου και στην ελεημοσύνη από τα υπάρχοντα του στους φτωχούς και τους δυστυχισμένους. Απεβίωσε ειρηνικά.





Ο Άγιος Πρίσκος

Μαρτύρησε δια πυρός.(Αλλού λέγεται ότι αποκεφαλίστηκε).



Οι Άγιοι Έξι Μάρτυρες

Αυτοί ήταν υπασπιστές του βασιλιά Μαξιμιανού (298) και μαρτύρησαν δια ξίφους.



Η Αγία Βάσσα

Η μνήμη της αναφέρεται στον Συναξαριστή Sirmond με τη φράση:"Τη αύτη ήμερα της αγίας μάρτυρος Βάσσης της Τυρίας" (Delehaye,Συναξ.σελ.68,5).Χωρίς άλλες βιογραφικές λεπτομέρειες.