Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

O Όσιος Κασσιανός εκ Ρωσίας


Ο Όσιος Κασσιανός του Μποσόι έζησε και ασκήτεψε στη μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βολοκολάμσκ της Ρωσίας, όπου ήταν ηγούμενος ο όσιος Ιωσήφ (τιμάται 9 Σεπτεμβρίου).
Ο Όσιος Κασσιανός κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1532 μ.Χ.





Άγιος Βλάσιος ο ιερομάρτυρας εξ Ακαρνανίας

Ο Άγιος Βλάσιος γεννήθηκε πιθανώς στο χωριό Σκλάβαινα της Ακαρνανίας περί τα τέλη του 10ου αιώνα ή τις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ., όπου το έτος 1923 μ.Χ. βρέθηκε ο τάφος του και το τίμιο λείψανό του. Εκάρη μοναχός στη μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην παλιά Κιάφα - Σκλάβαινα της επαρχίας Βόνιτσας και Ξηρομέρου, στην οποία διετέλεσε και ηγούμενος. Μαρτύρησε το έτος 1006 μ.Χ. από τους Αγαρηνούς πειρατές μαζί με πέντε συμμοναστές του.
Το μαρτύριό του φανέρωσε ο ίδιος ο Άγιος σε πολλούς ευσεβείς ιερείς και Χριστιανούς της περιοχής αλλά κυρίως στην ευσεβέστατη και αείμνηστη Γερόντισα Ευφροσύνη Σ. Κατσαρά από τα Σκλάβαινα, με οφθαλμοφανείς εμφανίσεις του. Επίσης ο Άγιος Βλάσιος έκανε δύο εμφανίσεις, μία σε όραμα στον ευσεβέστατο αείμνηστο Αρχιμ. Αρσένιο Τσαταλιό την 6-12-1978 μ.Χ. και μία άλλη σε ευλαβέστατο μοναχό Αγιορείτη στο Άγιο Όρος την 3-2-1980 μ.Χ.


Οι Άγιοι Δυο παίδες


Μαζί με τον Άγιο Βλάσιο (βλέπε ίδια ημέρα) ήσαν στην φυλακή και δύο νέοι, τους οποίους ο Άγιος κατήχησε και βάπτισε. Και οι δύο συνάθλησαν μετά του Αγίου και κατέστησαν κοινωνοί του μαρτυρικού θανάτου αυτού και της δόξας του Θεού.





Ανάμνηση θαύματος της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Πάργα της Νικόπολης


Δεν έχουμε λεπτομέρειες για το θαύμα της Υπεραγίας Θεοτόκου που έγινε το 1603 μ.Χ. στην Πάργα της Νικόπολης.