Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Το φλουρί της βασιλόπιτας

Η ιστορία της βασιλόπιτας, έχει μια ιστορία , 1500 χρόνια περίπου στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία.
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν δεσπότης της Καισαρείας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του , με αγάπη , κατανόηση και αλληλοβοήθεια...Κάποια μέρα όμως , ένας στρατηγός - τύραννος της περιοχής , ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας ,αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να την λεηλατήσει. Ο Δεσπότης , ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο στρατηγό ότι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς , με το που ακούμπησε τα χέρια του πάνω στα χρυσαφικά έγινε το θαύμα Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός στρατηγός και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι άγγελοι. Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισαρείας. Τότε όμως , ο δεσπότης της , ο Μέγας Βασίλειος , βρέθηκε σε δύσκολη θέση! Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη .
Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια , όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμάστηκαν , τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της.
Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι η βασιλόπιτα , όπως ονομάστηκε ,και έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί.
Έτσι φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, σε ανάμνηση του γεγονότος ,την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου .
Το φλουρί που τοποθετούμε στην βασιλόπιτα ήταν συνήθως μια χρυσή λίρα για τους πλούσιους η’ ένα καλό κέρμα ( ασημένιο ) για τους φτωχότερους και αργότερα κυρίως μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο μια απομίμηση χρυσής λίρας.
Εμπορικά εκμεταλλευτήκαν το γεγονός διάφοροι χρυσοχόοι και κάθε χρόνο κυκλοφορούν απομιμήσεις χρυσής λίρας με την χρονολογία του νέου χρόνου και έτσι προέκυψε και η συλλογή τους από τους συλλέκτες .
Στις διάφορες φωτογραφίες απεικονίζονται φλουριά διαφόρων χρονολογιών ,αξίζει να σημειωθεί ότι η μια όψη είναι διαχρονικά ίδια με τον Άγιο Γεώργιο.
Και η συλλογή συνεχίζεται.