Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Οι Όσιοι Ζήνων και Ζωίλος
Είναι άγνωστο που και πότε τέλεσαν τον δρόμο της ασκήσεως οι Όσιοι Ζήνων και Ζωίλος, οι οποίοι κοιμήθηκαν με ειρήνη.Οι Άγιοι Εννέα Μάρτυρες οι εκ Γεωργίας
Οι εννέα αυτοί Άγιοι Μάρτυρες μαρτύρησαν στο χωριό Μαραμπντά της ανατολικής Γεωργίας, στην περιοχή της Καχέτης, κατά το έτος 1625 μ.Χ.


Η Οσία Αλεξάνδρα η εξ Αλεξανδρείας
Η Οσία Αλεξάνδρα ασκήτεψε στην Αλεξάνδρεια και κοιμήθηκε με ειρήνη τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον βίο της Οσίας.

Η Οσία Πιαμούν η Παρθένος

Η Οσία Πιαμούν, καταγόταν από την Αίγυπτο όπου έζησε τον 4ο μ.Χ. αιώνα.
Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανή από τον πατέρα της, αλλά η χριστιανή μητέρα της την ανέθρεψε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Όταν δε μεγάλωσε, επιδόθηκε μαζί με τη μητέρα της σε έργα ελεημοσύνης και ευσπλαχνίας. Δεν ήταν βέβαια πλούσιες, αλλά από το φτωχικό τους εισόδημα, συνέδραμαν τους πτωχούς και τους αδύνατους αδελφούς τους.
Όταν η μητέρα της εκοιμήθη, η Οσία μόνη της πλέον, επιδόθηκε στη διακονία των πασχόντων αδελφών της. Επισκέπτονταν τα σπίτια τους, τους παρηγορούσε και τους στήριζε την πίστη. Τόση φήμη απέκτησε η Πιαμούν, ώστε όταν οι εχθροί πολιορκούσαν την γενέτειρά της, ακούγοντας το όνομα της έλυσαν την πολιορκία και έφυγαν.
Εκοιμήθη οσιακά και κηδεύτηκε μέσα σε γενικό πένθος.