Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Αγία Κυριακή

Η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής, τα έτη 1993-1996, αναστήλωσε το παλαιό μετόχι της Αγίας Κυριακής, στο Βαρύπετρο Κυδωνίας, σε απόσταση 12 χλμ. από τα Χανιά.
To μετόχι, μνημείο του 17ου αιώνα, βρίσκεται σε θαυμάσια περιοχή, η οποία περιλαμβάνει αισθητικό δάσος, μικρό φαράγγι, που το χειμώνα διασχίζεται από ποτάμι, και πολλά σπηλαιώδη παρεκκλήσια, στα οποία οδηγούν λιθόστρωτα μονοπάτια.
Βάσει περιβαλλοντικής μελέτης πραγματοποιείται η ανά- πλαση του αισθητικού δάσους. Eπιδιώκεται η εξασφά- λιση της φυσικής ποικιλότητας της περιοχής και η δια- φύλαξη της ισορροπίας των οικοσυστημάτων και της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας, με την προστασία των φυτών, ζώων και πουλιών (για το σκοπό αυτό γίνονται συστηματικά απελευθερώσεις πουλιών σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ). Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια για την θεσμική εξασφάλιση της προστασίας του βιότοπου.
Η ανάπλαση του φυσικού χώρου δίνει την ευκαιρία στους προσκυνητές να περπατήσουν στην περιοχή, να επι- σκεφθούν τα προσκυνήματα, να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία που γίνεται στα παρεκκλησια των σπηλαίων και να βιώσουν την ιερότητα της κτίσης.