Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

O Άγιος Αμβρόσιος Πατριάρχης Γεωργίας

Ο Άγιος Αμβρόσιος (Τσελάια) γεννήθηκε το έτος 1861 μ.Χ. στο χωριό Μαρτβίλι της επαρχίας Σαμαγκρέλο της Γεωργίας. Σπούδασε στο εκκλησιαστικό σεμινάριο της Τυφλίδος και στην εκκλησιαστική ακαδημία του Καζάν. Μόνασε στη μονή του Σελίσκι και το 1906 μ.Χ. έγινε ηγούμενος της μονής του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού. Στις 14 Οκτωβρίου 1921 μ.Χ. εξελέγη Καθολικός Πατριάρχης Γεωργίας και ποίμανε το ποίμνιό του θεοφιλώς.



Ο Όσιος Αρέθας ο Έγκλειστος

Ο Όσιος Αρέθας έζησε κατά τα τέλη του 14ου και τις αρχές του 15ου αιώνα μ.Χ. Καταγόταν από την πόλη Τβερ της Ρωσίας και έγινε μοναχός στη Λαύρα του Κιέβου. Εξελέγη Επίσκοπος, αλλά λίγο αργότερα αποσύρθηκε για να ακολουθήσει την ησυχαστική οδό του εγκλείστου μοναχικού βίου.
Ο Όσιος Αρέθας κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1409 μ.Χ. και η ανακομιδή των ιερών λειψάνων αυτού έγινε το 1483 μ.Χ.



Ο Όσιος Αβράμιος εκ Ρωσίας




Ο Όσιος Αβράμιος του Σπασκ έζησε και ασκήτεψε στη Ρωσία κατά τον 16ο αιώνα μ.Χ. στη μονή του Σωτήρος Χριστού Κοργιαζέμ. Κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη.




Ο Όσιος Αρσένιος εκ Ρωσίας




Ο Όσιος Αρσένιος γεννήθηκε στην πόλη Τβερ της Ρωσίας και έζησε κατά τα τέλη του 14ου και τις αρχές του 15ου αιώνα μ.Χ. Ασκήτεψε στην μονή της Λάυρας του Κιέβου και τη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ζελτίκοβο. Κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη.



Οι Άγιοι Ανδρόνικος και Αθανασία




Οι Άγιοι Ανδρόνικος και Αθανασία μαρτύρησαν δια ξίφους. Ίσως να είναι οι ίδιοι με αυτούς της 9ης Οκτωβρίου.



Ο Άγιος Τρωάδιος και οι συν αυτώ




Ο Άγιος Τρωάδιος τελειώθηκε διά ξίφους μαζί με άλλους Χριστιανούς επί αυτοκράτορα Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.) ή σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη επί Aκακίου του βασιλέως το έτος 253 μ.Χ.



Οι Άγιοι Νέστωρ και Τριβιμίος

Οι Άγιοι Μάρτυρες Νέστωρ και Τριβιμίος (ή Τριβίμινος) κατάγονταν από την πόλη Πέργη της Παμφυλίας, χώρα των Κιβυρραιωτών (ή Kυραιωτών) και έζησαν κατά τους χρόνους του ασεβούς βασιλιά Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.). Επειδή ήταν Χριστιανοί και κήρυτταν με πνευματική ανδρεία τον Χριστό, κατηγορήθηκαν στον άρχοντα της Πέργης. Αυτός, αφού αμέσως έστειλε πλήθος στρατιωτών, τους συνέλαβε και τους οδήγησε δεμένους στο δικαστήριο και έθεσε ενώπιόν τους όλα τα όργανα των βασανιστηρίων. Οι Μάρτυρες όμως περιφρονούσαν τις απειλές και ομολογούσαν με γενναιότητα τον Χριστό. Γι' αυτό τους γύμνωσαν και τους κτυπούσαν με σκληρά σχοινιά από νεύρα βοδιών. Έπειτα τους κρέμασαν, τους καταξέσκισαν τις σάρκες και τέλος τους αποκεφάλισαν.
Έτσι, αφού τελειώθηκε ο βίος τους, με ευχαρίστηση παρέλαβε τις ψυχές τους ο μισθαποδότης Κύριος.