Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

O Όσιος Ευθύμιος εκ Γεωργίας

Ο Όσιος Ευθύμιος (Κερεσελίντζε) καταγόταν από την Γεωργία και έζησε μεταξύ του 19ου και του 20ου αιώνα μ.Χ. Έγινε μοναχός και η αγιότητα του βίου του γρήγορα τον έκανε ξακουστό στην περιοχή της Γεωργίας. Καθημερινά εξομολογούσε εκατοντάδες ανθρώπους, που προσέτρεχαν κοντά του για να καταθέσουν τον πόνο της ψυχής τους και την αστοχία της ελευθερίας τους. Κατά την περίοδο του σοβιετικού καθεστώτος ο Όσιος διέσωσε πολλά χειρόγραφα των αρχαίων Γεωργιανών εκκλησιαστικών ύμνων. Έζησε θεοφιλώς και κοιμήθηκε με ειρήνη.


O Άγιος Γαβριήλ ο Οσιομάρτυρας ο εν Κωνσταντινουπόλει

Ο Άγιος Γαβριήλ καταγόταν από την Αλλώνη της Προικονήσου. Έγινε μοναχός και υπηρετούσε σαν κήρυκας της ενορίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Κατηγορήθηκε σαν υβριστής της μουσουλμανικής θρησκείας, φυλακίστηκε και βασανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Παρέμεινε όμως σταθερός στην πίστη του και επειδή δεν δέχτηκε να γίνει μουσουλμάνος, αποκεφαλίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1676 μ.Χ. Το λείψανο του Αγίου ρίχτηκε στη θάλασσα από τους Τούρκους. Το μαρτύριο του Αγίου συνέγραψε ο Ιωάννης Καρυοφύλλης.


O Άγιος Αγαθόδωρος

Ο Άγιος Αγαθόδωρος μαρτύρησε στα Τύανα (σημερινή Nίδρα ή Nίγδελι) της Καππαδοκίας. Στην αρχή του ξερρίζωσαν τα δόντια, έπειτα του έκοψαν τη γλώσσα, και κατόπιν του αφαίρεσαν με ξυράφι το δέρμα. Αλλά η πίστη του προς τον Χριστό, έμεινε ακέραια και ακλόνητη, καταντροπιάζοντας τους άγριους βασανιστές. Τέλος πέθανε, αφού του διαπέρασαν τα μυαλά με πυρωμένα σουβλιά, από τα όποια όμως φλογερώτερος απέμεινε ο ζήλος της ευσέβειας και της αγάπης του προς τον Χριστό.