Η Παναγιά η Θαλασσίτρια βρίσκεται στο Κάστρο, ακριβώς πάνω από τη Πλάκα, σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της νήσου. Είναι η προστάτρια των ναυτικών. Χρονολογείται στα 1738 μ.Χ. και κατά τη ανακαίνιση της ενώθηκε με το παρεκκλήσι της Παναγίας Ελεούσσας.
Πάνω από τη πόρτα διακρίνεται το οικόσημο των Κρίσπι (Δούκες της Νάξου). Οι περισσότερες εικόνες που κοσμούν την εκκλησία είναι έργα του γνωστού Μήλιου καλλιτέχνη Εμμανουήλ Σκορδίλη και των μαθητών του.
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μαρουλιανής
Στο χωριό Οία της Σαντορίνης, στον οικισμό Φοινικιά υπάρχει η εκκλησία της «Παναγιάς της Μαρουλιανής». Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στη γιορτή της Υπαπαντής και κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου όπου και εορτάζει γίνεται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα πανηγύρια της Οίας.
Η προέλευση του ονόματος «Μαρουλιανή» στην γιορτή της Υπαπαντής φημολογείται ότι κρατά από τη Μικρά Ασία καθώς από διηγήσεις γερόντων λέγεται ότι τα πολύ παλιά χρόνια (γύρω στα 1800 μ.Χ.) σε αγροτικό προάστιο της Σμύρνης, Έλληνας αγρότης είχε βρει θαμμένο στο χωράφι του κάτω από τις ρίζες των μαρουλιών ένα μικρό ξύλινο εικόνισμα που απεικόνιζε την Υπαπαντή του Χριστού. Όταν αργότερα, με την σύσταση του Ελληνικού Κράτους, έφτασαν στη Σαντορίνη Μικρασιάτες πρόσφυγες (περί το 1840 μ.Χ.), έχτισαν την Εκκλησία της «Παναγιάς της Μαρουλιανής» σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος.
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Χρυσαλινιωτίσσης
Η εικόνα της Παναγίας της Χρυσαλινιώτισσας ή Αλινιώτισσας φυλάσσεται στον ομόνυμο ενοριακό ναό της Λευκωσίας Κύπρου.
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φλεβαριωτίσσης
Η εικόνα της Παναγίας της Φλεβαριώτισσας φυλάσσεται στο ναό Αμπελακίων Σαλαμίνος και ονομάζεται έτσι, επειδή εορτάζει τον μήνα Φεβρουάριο ή, κατά μία άλλη εκδοχή, επειδή στο σημείο εκείνο είχε βρεθεί φλέβα νερού.
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φλεβαριωτίσσης ή Λιβύης
Η εικόνα της Παναγίας της Φλεβαριωτίσσης ή Λιβύης (καλείται έτσι επειδή έχει χρώμα σκούρο) φυλάσσεται στην Μεσαριά της νήσου της Αστυπάλαιας.
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Υπαπαντής
Η εικόνα της Παναγίας της Υπαπαντής φυλάσσεται στον ομόνυμο ναό της Καλαμάτας.
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Κακιάς Μέλισσας
Η εικόνα της Θεοτόκου Κακιάς Μέλισσας φυλάσσεται στο χωριό Λειβάδι Κυθήρων. Έχει την προσωνυμία αυτή, γιατί σε μια επιδρομή πειρατών στο νησί, με σκοπό να λεηλατήσουν τη μονή, παρουσιάσθηκε ξαφνικά ένα σμήνος μελισσών που επιτέθηκε στους πειρατές και τους ανάγκασε να υποχωρήσουν.
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γουμενίσσης
Η εικόνα της Παναγίας της Γουμενίσσης φυλάσσεται στην ομώνυμη μονή της πόλεως της Γουμένισσας
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Απεκοής
Η εικόνα της Παναγίας της Απεκοής (Υπακοής) φυλάσσεται στο ναό της Υπαπαντής της νήσου Καλύμνου.