Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Σύναξις Υπεραγίας Θεοτόκου της Ουρανίου Χαράς εν Μόσχα


Ἡ Ιερὰ εικόνα της Παναγίας της «Ουρανίου Χαράς» φυλάσσεται στο παρεκκλήσι του Ἀρχαγγέλου Μιχαήλ στον καθεδρικὸ ναὸ του Κρεμλίνου. Ἡ εικόνα βρισκόταν αρχικὰ στο Σμολὲνσκ και τη μετέφερε στην Μόσχα η Σοφία, θυγατέρα του Λιθουανού πρίγκιπα Βίτοβτ.


Ο Όσιος Ιώβ ο Ερημίτης


Ο Όσιος Ιώβ, κατά κόσμον Ιωάννης, γεννήθηκε στην Μόσχα το έτος 1635 μ.Χ. Στις 3 Απριλίου 1701 μ.Χ. εκάρη μοναχός με το όνομα Ιώβ στη μονή του Σολόφσκι και άρχισε τους πνευματικούς αγώνες υπό την καθοδήγηση του στάρετς Ιωνά. Κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1720 μ.Χ.



Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεομάρτυρα Αβρααμίου του εκ Βουλγαρίας

Η Ανακομιδή των ιερών λειψάνων αυτού έγινε στις 6 Μαρτίου του έτους 1230 μ.Χ. από το μεγάλο πρίγκιπα του Βλαντιμίρ Γεώργιο (τιμάται 4 Φεβρουαρίου), ο οποίος τα εναπέθεσε στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της μονής του Κνυατζινίν.




Ο Όσιος Αρκάδιος


Ο Όσιος Αρκάδιος ασκήτεψε στην Κύπρο κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ήταν «ὀσφὺν νοητὴν ἀρεταὶς ἐζωσμένος». Έκανε πολλούς αγώνες στα χρόνια της βασιλείας του Κωνσταντίνου του Μεγάλου και ωφελούσε πολλούς, όχι μόνο με τον βίο και την αρετή, αλλά και με τη διδασκαλία και τη συμβουλή. Κοιμήθηκε με ειρήνη.




Ο Όσιος Μάξιμος Οσιομάρτυρας




Ο Όσιος Μάξιμος μαρτύρησε δια λιθοβολισμού.








Οι Άγιοι Ιουλιανός και Εύβουλος

Οι Άγιοι Μάρτυρες Ιουλιανός και Εύβουλος ο ιατρός, ήταν μαθητές του Οσίου Αρκαδίου (βλέπε ίδια ημέρα). Ερχόμενοι προς αυτόν και στηριζόμενοι στα λόγια του φρόντιζαν για την αρετή και την κατά Θεόν αύξησή τους.
Συνελήφθησαν από τους ειδωλολάτρες κατά την βασιλεία του ασεβούς Ιουλιανού του Παραβάτου (361 - 363 μ.Χ.) και αφού βασανίσθηκαν υπερβολικά, αποκεφαλίσθηκαν.
Όταν έμαθε τα γενόμενα ο Όσιος Αρκάδιος λυπήθηκε, ευχαρίστησε όμως τον Θεό, ο Οποίος τα οικονόμησε έτσι.



Ο Άγιος Αρκάδιος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου





Ο Άγιος Αρκάδιος συγκαταριθμείται υπό του Λεοντίου Μαχαιρά μεταξύ των Αγίων της Εκκλησίας της Κύπρου. Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και κοιμήθηκε με ειρήνη.




Ο Άγιος Ευφρόσυνος




Ο Άγιος Ευφρόσυνος μαρτύρησε αφού τον περιέλουσαν με βραστό νερό.







Ο Αγιος Θεόδωρος ο Μάρτυρας ο Κρατερός


Ο Ἅγιος Μάρτυς Θεόδωρος ο Κρατερὸς ήταν ένας απὸ τους 42 Μάρτυρες που μαρτύρησαν το έτος 842 μ.Χ. Ήταν ευνούχος κουβικουλάριος στην αυλὴ του βασιλέως του Βυζαντίου Θεοφίλου (829 – 842 μ.Χ.), άριστος ιππέας και δεξιότατος χειριστὴς των όπλων.





Ο Άγιος Μελισσηνός ο Μάρτυρας


Ο Άγιος Μάρτυς Μελισσηνὸς συμμετείχε στην άμυνα του Αμορίου κατὰ τών Ἀράβων, τον Αύγουστο τού έτους 838 μ.Χ., και υπέστη μαρτυρικὸ θάνατο, το 842 μ.Χ., μαζὶ με τους άλλους Αγίους Μάρτυρες.