Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010
H Αγία Δοσιθέα Βασίλισσα της Ρωσίας
Η Αγία Δοσιθέα κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1810 μ.Χ
Ο Άγιος Ιωσήφ ο Χαλεπλής
Ο Άγιος Ιωσήφ καταγόταν από το Χαλέπιο και οι Τούρκοι, επειδή ήταν ευσεβής, τον συκοφάντησαν ότι δήθεν είπε θα γίνει Τούρκος. Μπροστά στις υποσχέσεις και τις κολακείες του κριτή, ο Ιωσήφ παρέμεινε αμετάθετος στην πίστη του και με θάρρος ήλεγξε τη μουσουλμανική θρησκεία. Αφού αποδείχθηκε ακλόνητος και αμετάπειστος στις απόπειρες των Τούρκων να τον άλλαξοπιστήσουν, δέχτηκε το στεφάνι του μαρτυρίου με αποκεφαλισμό στις 4 Φεβρουαρίου 1686 μ.Χ.
Ο υπ' αριθ. 2142 (129) κώδικας του XVIII αιώνος της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, εδάφ. 23, αναφέρει το μαρτύριο του Αγίου στις 17 Φεβρουαρίου.
Οι Όσιοι Αβραάμ και Κόπρις
Οι Όσιοι Πατέρες Αβραάμ και Κόπρις ασκήτεψαν περί το 1485 μ.Χ. στη μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πετσένγκα - Γκραζοβέσκ. Κοιμήθηκαν με ειρήνη και τα ιερά λείψανά τους μεταφέρθηκαν στην κωμόπολη Βλαντιμίρσκο της Πετσένγκα, στην περιοχή Βολογκντά της Ρωσίας.
Ο Όσιος Νικήτας «ο εν τοις Πυθίοις»
Ο Όσιος Νικήτας είναι άγνωστος στους Συναξαριστές. Μνημονεύεται στο Βυζαντινό Εορτολόγιο του Μανουήλ Γεδεών ως ασκητής Όσιος εν τοις Πυθίοις (το σημερινό Κουρί) προ των εικονομαχιών. Κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη.
Ο Όσιος Ιάσιμος ο Θαυματουργός
Στον Όσιος Ιάσιμος ο Άγιος Θεός χάρισε το χάρισμα της θαυματουργίας και πολλούς θεράπευσε για τη δόξα του Θεού. Ο Όσιος Ιάσιμος κοιμήθηκε με ειρήνη.
Ο Άγιος Θεόκτιστος
Είναι άγνωστο πότε και που μαρτύρησε ο Άγιος Θεόκτιστος. Οι Συναξαριστές αναφέρουν ότι ετελειώθη διά ξίφους.
Ο Όσιος Ιωάννης επίσκοπος Ειρηνουπόλεως
Ο Όσιος Ιωάννης ήταν Επίσκοπος Ειρηνουπόλεως (η Ειρηνούπολη, πόλη Βυζαντινή, ήταν κοντά στον ποταμό Σάρο και το βουνό Ταύρος της Τραχείας Κιλικίας) και ένας από τους τριακόσιους δέκα οκτώ (318) Αγίους Πατέρες της Α' Οικουμενικής Συνόδου, που συνήλθε στη Νίκαια της Βιθυνίας, το έτος 325 μ.Χ., για να καταδικάσει τις αιρετικές δοξασίες του Αρείου. Ο Όσιος Ιωάννης κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη.