Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Όσιος Γεώργιος του Σενκούρσκ

Ο Όσιος Γεώργιος του Σενκούρκ ήταν σύγχρονος του Οσίου Βαρλαάμ του Βαζχσκ και Σενκούρ (τιμάται 19 Ιουνίου). Ασκήτεψε θεοφιλώς και σύμφωνα με την παράδοση κοιμήθηκε με ειρήνη την ημέρα της εορτής του προστάτου του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου.
Ο Όσιος απεικονίζεται με κουρελιασμένα ενδύματα, ανυπόδητος και με τα χέρια υψωμένα σε προσευχή.


Άγιοι Δονάτος και Θερινός οι Μάρτυρες

Ο Άγιος Μάρτυς Δονάτος υπέστη μαρτυρικό θάνατο διά ξίφους μετά του Μάρτυρος Θερινού κατά τον διωγμό του αυτοκράτορα Δεκίου, το έτος 250 μ.Χ., στο Βουθρωτό της Ηπείρου.
Ο Άγιος Θερινός συνελήφθη και οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου είχαν ετοιμάσει τη φωτιά, τα ακονισμένα ξίφη και τα άλλα όργανα του βασανισμού. Ο δικαστής προέτρεψε τον Άγιο να θυσιάσει στον θεό Δία και τους άλλους θεούς, αλλά ο στερρός και ρωμαλέος Θερινός, βλέποντας ατάραχος γύρω του, ομολόγησε με θάρρος και γενναιότητα την πίστη του στον Κύριο. Τότε ο τύραννος προστάζει και τέμνονται τα μέλη και ξεσκίζονται οι σάρκες του Αγίου, από τις οποίες ρέει αίμα. Έπειτα τον έριξαν σε πυρακτωμένο καμίνι και σε πυρακτωμένη σχάρα. Στην συνέχεια τον οδήγησαν στον ιππόδρομο και τον έριξαν στα πεινασμένα θηρία, τα οποία όμως τον σεβάστηκαν και δεν τον πείραξαν. Τότε υπέστη τον διά ξίφους μαρτυρικό θάνατο και εισήλθε έτσι στη χαρά του Κυρίου του.