Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

Στην καρδιά της Θεσσαλίας στο νομό Λαρίσης βρίσκεται το βουνό Όσσα,όπου στη κορυφή του είναι χτισμένο το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Το βουνό είναι από τα πιο όμορφα της Ελλάδας και αποτελεί την ιδανική πρόταση για εξερευνήσεις και ταξίδια στη Θεσσαλία.
Για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού το μοναστήρι αποτελεί ενδιαφέρον σταθμό στις περιηγήσεις τους.Με σπουδαία και μεγάλη ιστορία που διαφαίνεται στους χώρους του,είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο ζωής των μοναχών που ζουν εδώ.
Το Παλιό Μοναστήρι
Το παλιό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρους Όσσα ( Κίσσαβος ),4 χλμ. από το χωριό Ανατολή Αγιάς ( περίπου 1 ώρα από την πόλη της Λάρισσας ) χτισμένο σε 1080 μ.υψόμετρο.Αν και ένα τμήμα της μονής χρονολογείται από το 1100,το κυρίως μοναστικό οίκημα ιδρύθηκε το 1550 μΧ.από τον ιερομάρτυρα Δαμιανό,ο οποίος οργάνωσε εδώ μια κοινοβιακή κοινότητα μοναχών,που κατά το 16ο αιώνα ήταν από τις πιο ανεπτυγμένες μοναστικές κοινότητες στην ανατολική Θεσσαλία.
Στη παλιά μονή περιλαμβάνονται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου,η οποία περιτριγυρίζεται από τα κελιά των μοναχών,τα εργαστήρια και τους χώρους υποδοχής της μονής,καθώς και το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου.
Στη μονή κατοικούσαν μοναχοί μέχρι το 1889,οπότε και απεβίωσε ο τελευταίος μοναχός. Μετά από αυτό το γεγονός τα μοναστικά οικήματα επήλθαν στη φροντίδα της κοινότητας της Ανατολής,που όπως αποδεικνύει η τωρινή κατάσταση τους,ήταν σημαντική.
Αυτή την περίοδο επίσης διόρισαν ιερωμένους να ζήσουν στη μονή και να φροντίζουν τους χώρους της,κάτι που διήρκεσε περίπου 70 χρόνια.Στα κατοπινά χρόνια,κατά τη διάρκεια του εμφυλίου,η μονή καταστράφηκε ολοσχερώς.
Η Νέα Μονή
Το 1980 έφτασε από το Άγιο Όρος μια ομάδα μοναχών,οι οποίοι ξεκίνησαν τη κατασκευή της νέας μονής, η οποία μετά από τρία χρόνια σταμάτησε χωρίς να ολοκληρωθεί.Οι μοναχοί εγκατέλειψαν το έργο και η μονή ερημώθηκε,εκτεθειμένη στις άσχημες καιρικές συνθήκες,το πέρασμα του χρόνου,περαστικούς και κλέφτες μέχρι τον Ιούλιο του 2000, όπου μια μοναστική κοινότητα γυναικών ανέλαβε την επαναδημιουργία της μονής.
Τα ακόλουθα χρόνια δούλεψαν ασταμάτητα,για να ανακαινίσουν και να φέρουν το μοναστήρι στην τωρινή του κατάσταση.Προσέφεραν πολλές ώρες ατομικής εργασίας και προσπάθειας,αντιμετωπίζοντας τα μεγάλα έξοδα με την ευλογία του Θεού και την οικονομική βοήθεια αφανών δωρητών.
Εκκλησία του Αγίου Δαμιανού
Το Σεπτέμβριο του 2003 οι μοναχές ξεκίνησαν την κατασκευή του ιερού ναού αφιερωμένου στον ιδρυτή της μονής Άγιο Δαμιανό,δίπλα στις νέες εγκαταστάσεις.Το παλιό καθολικό του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου χρειάζεται ανακαίνιση και η μονή δεν έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του ναού,σύμφωνα με τις οδηγίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Έτσι οι αδελφές ξεκίνησαν την κατασκευή της εκκλησίας με σκοπό να παρέχουν ένα χώρο προσευχής, ικανό να φιλοξενεί τους πιστούς που επισκέπτονται το ναό και τη μονή.
Ερημητήριο του Αγίου Δαμιανού
Το ερημητήριο του Αγίου Δαμιανού,βρίσκεται 2 χλμ.από το βουνό Κίσσαβος.
Αφού έζησε με τους μοναχούς για αρκετά χρόνια,μετά την ίδρυση της μονής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου,ο Άγιος Δαμιανός αποχώρησε σε αυτό το σπήλαιο,ζώντας ασκητική ζωή μέχρι το τέλος της ζωής του.
Συνέχισε όμως να επισκέπτεται τη μονή και να διδάσκει την αγάπη του Θεού στους μοναχούς και τους κατοίκους των γύρω χωριών.